Доступність посилання

ТОП новини

Росія не має зобов’язань надавати Україні кредит – урядовець


Сергій Сторчак, архівне фото
Сергій Сторчак, архівне фото
Юридичних зобов’язань Росії надати Україні повну суму кредиту у 15 мільярдів доларів немає, заявив сьогодні заступник міністра фінансів Росії Сергій Сторчак.

За його словами, які цитує російське агентство «Інтерфакс – Агентство фінансової інформації», для надання чергового траншу цього кредиту буде необхідний новий раунд переговорів із Україною і нові домовленості.

Ніхто в Росії не очікував, що ситуація в Україні буде розвиватися за «драматичним сценарієм», сказав він журналістам у Москві.

Росія після кількох коливань оголосила наприкінці минулого тижня, що відкладає надання Україні другого траншу своєї фінансової допомоги обсягом у два мільярди доларів США. Як заявив тоді міністр фінансів Росії Антон Сілуанов, «існує багато питань щодо того, як будуть використані ці кошти і яким чином їх потім будуть повертати». За його словами, рішення Росії ухвалене через «несподіване й різке наростання напруженості» в Україні, і тепер «важливо зачекати, доки становище не з’ясується й не стабілізується».

Іще на початку минулого тижня Сілуанов заявляв, що Росія вже того ж тижня викупить в України другий транш її єврооблігацій, наступного дня в Києві спалахнули нові сутички, в яких загинули десятки людей.

Викуп українських єврооблігацій став формою комерційного кредиту на загальну суму у 15 мільярдів доларів, що його Москва погодилася надати Києву за українсько-російськими домовленостями, досягненими в середині грудня. Перший транш, який Росія викупила ще наприкінці грудня, склав три мільярди доларів. Уряд України пустив кошти першого траншу на соціальні виплати і заявив тоді, що сподівається отримати подальші кошти на початку цього року. Але після відставки уряду Миколи Азарова Росія вже заявляла наприкінці минулого місяця, що зачекає з подальшим викупом українських єврооблігацій. Зокрема, Москва непокоїлася, що новий уряд у Києві може «змінити пріоритети».
XS
SM
MD
LG