Доступність посилання

ТОП новини

Підпільний шпиталь у Києві досі лікує людей


Підпільний шпиталь досі лікує людей
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:03 0:00

Підпільний шпиталь досі лікує людей

Зараз у Громадському госпіталі, що досі діє у підпіллі, лікується семеро людей. Це не тільки поранені та травмовані на Майдані, а й учасники протестів, яким потрібна допомога терапевтів. Тепер тут більш-менш спокійно, а в період сутичок в урядовому кварталі шпиталь не міг вмістити всіх, кому була потрібна допомога, розповів Радіо Свобода комендант Громадського госпіталю Євген Найштетік.

За словами коменданта Громадського госпіталю Євгена Найштетіка, лікарня, куди пустили кореспондента Радіо Свобода, є одним із трьох підпільних медичних центрів.

«Коли почалися проблеми із наданням медичної допомоги у державних та комунальних лікарнях, коли МОЗ зобов’язав лікарів доповідати щодо кількості майданівців, які перебувають у них, коли люди почали зникати прямо із лікарняних ліжок та приймальних відділень, ми вирішили відкрити центр із надання невідкладної медичної допомоги. Так ми разом із «Мережею людей, що живуть з ВІЛ», відкрили такий центр прямо у них в офісі. Це вже другий госпіталь, який відкрили, бо перший не вміщував уже всіх поранених. Є ще пункт надання терапевтичної допомоги», – розповів Найштетік.

У невеликому приміщенні є дві палати, рентген-кабінет, операційна, харчоблок і душова. Тут працюють на волонтерських засадах медики і санітари.

Лікар-волонтер Олександр Ґусліц приїхав допомагати постраждалим із Німеччини.

«Я приїхав одразу після того, як почалася стрілянина, у той же день приїхав хірург із Тернополя, нас обох направили сюди», – згадує він.

Своє місце перебування медики не розголошують. За словами Найштетіка, кілька днів тому госпіталь зазнав агресії з боку тітушок і був змушений просити про захист одну із сотень Самооборони Майдану.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG