Доступність посилання

ТОП новини

МВФ гроші дасть, але в Україні їх «проїдять» – експерти


Київ ­– Україна ймовірно отримає від Міжнародного валютного фонду 15 мільярдів доларів фінансової допомоги. Це зазначають українські економісти. Вони обґрунтовують свій прогноз тим, що новостворений уряд України фактично погодився на вимоги МВФ із надання кредиту. Також на рішення Фонду може вплинути нинішнє становище України і те, що в ній помінялася влада. Водночас фахівці зауважують, що ці нові «західні гроші» український уряд витратить на проїдання, а не на реформи.

Зараз немає можливості виплатити в повному обсязі соціальні пільги і субсидії. Скарбниця України є порожньою, зазначив новий глава уряду України Арсеній Яценюк. Новостворений український уряд звернувся до Міжнародного валютного фонду з проханням направити місію для підготовки нової програми фінансової допомоги у щонайменше 15 мільярдів доларів. Про це повідомив міністр фінансів Олександр Шлапак. Він сподівається, що вже наступного тижня місія МФВ прибуде в Україну.

Відкрита влітку 2010 року програма МВФ stand-by передбачала виділення Україні близько 15 мільярдів доларів, але Київ отримав лише два транші близько 3,4 мільярда. Після закінчення програми stand-by попередня влада України намагалася вести переговори з МВФ про нову угоду, але її так і не уклали. Для надання позики варто було відкоригувати тарифи на газ для населення, розширити коридор коливань курсу гривні до долара. Попередня влада України на даний крок не пішла і позику від МВФ так і не отримала.

Одна з умов МВФ виконана сама по собі

Доктор економічних наук, професор, колишній народний депутат від Партії регіонів Олексій Плотников прогнозує можливість отримання Україною позики від Міжнародного валютного фонду. Зрештою, як не парадоксально, сама криза, яка триває в Україні, допомагає виконати вимоги МВФ. Інша річ, як оцінить виконання таких вимог українське населення.

Уже фактично девальвована гривня, на чому також наполягав Міжнародний валютний фонд
Олексій Плотников
«Така ймовірність є. Враховуючи те, що вже задеклароване урядом, і підвищення тарифів на комунальні послуги, що було проблематичним пунктом. Уже фактично девальвована гривня, на чому також наполягав Міжнародний валютний фонд», – констатує Олексій Плотников.

«МВФ не нав’язував ніякого підвищення цін»

А як зауважив голова Ради Українського кредитно-банківського союзу Борис Соболєв, МВФ пропонував тодішній владі України, уряду Миколи Азарова створити реальний план оздоровлення фінансового становища держави. На думку Бориса Соболєва, Фонд не нав’язував насправді підвищення тарифів.

«Міжнародний валютний фонд не нав’язував ніякого підвищення цін. Він сказав: якщо ви хочете утримувати по 740 гривень за тисячу кубометрів газ для населення, будь ласка! Тільки ж не беріть у нас для цього кошти», – сказав Борис Соболєв.

Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер не сумнівається, що Україна отримає позику від Міжнародного валютного фонду. Хоча цими грошима доведеться латати дірки, а не здійснювати реформи. Водночас Олександр Пасхавер зазначив, що загалом програма нового уряду на чолі з прем’єром Арсенієм Яценюком є непоганою. Інша річ, що за понад 22 роки незалежності Україна чула не одну таку урядову програму, але всі вони залишалися здебільшого на папері.

«У програмі нового уряду є правильні пункти щодо інвестиційного клімату, щодо децентралізації, щодо відкритості, це такі стандартні кроки. Вони абсолютно необхідні, але їх ніколи послідовно не виконували. Тому побачимо, як вони (в новому уряді – ред.) будуть їх втілювати», – резюмував Олександр Пасхавер.

Тим часом сукупний зовнішній борг України на кінець минулого року сягнув 140 мільярдів доларів, або близько 80% ВВП. Про це йдеться в програмі уряду України.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG