Доступність посилання

ТОП новини

Аваков: події в Криму є окупацією


Арсен Аваков
Арсен Аваков
Останні події в Криму є збройним вторгненням і окупацією. Про це у своєму Facebook написав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

За його словами, дії російських військових в аеропортах Сімферополя і Севастополя є «прямою провокацією збройного кровопролиття на території суверенної держави».

«Це вже не компетенція МВС. Це компетенція РНБО», – наголошує Аваков.


«Всередині аеропорту перебувають військові і прикордонники України. Зовні – військові у камуфляжі і зі зброєю без розпізнавальних знаків, але вони не приховують своєї належності. Аеропорт не працює. На зовнішньому периметрі – пости МВС України. Збройних сутичок наразі немає», – повідомив Аваков.

Кореспондент Радіо Свобода повідомляє з аеропорту Сімферополя, що на вході до адміністративних приміщень аеропорту розташувалися 10-15 військових у масках і касках з автоматичною зброєю. Також військові є на стоянці біля старого терміналу. Там же розташувалися представники так званої «самооборони» з георгіївськими стрічками. Військові на контакт не йдуть, вони встановили залізні бар’єри і рекомендують за них не заходити.

Озброєні військові заблокували роботу державного підприємства «Кримаерорух», яке забезпечує авіаційну навігацію над територією півострова. Військові не представляються, поруч із ними перебувають місцеві «самооборонці».

З військових джерел кореспонденту Радіо Свобода стало відомо, що аеропорт блокують не військовослужбовці Чорноморського флоту, а бійці спецпідрозділів Головного розвідувального управління Збройних сил Російської Федерації, які прибули до Криму з території Росії. Їхній літак приземлився на військовому аеродромі Чорноморського флоту в селищі Гвардійське.

Арсен Аваков у Facebook інформує про те, як розвивалися події минулої ночі в аеропорту Сімферополя.

«Близько 0:00 група в цивільному чисельністю близько 100 осіб, яка назвалася «козацькою сотнею», подолавши огорожу на території аеропорту, вийшла на поле аеродрому. Силами внутрішніх військ і міліції цих людей відтіснили спочатку в приміщення аеропорту, а згодом і за територію. Зброя не застосовувалася. Район аеропорту «козаки» залишили близько 1:00 – завантажилися у тентовані КАМАЗи і поїхали», – повідомив міністр.

Після цього, інформує Аваков, до аеропорту приїхали російські військові: «Близько 1:30 до будівлі аеропорту прибули на кількох вантажівках 119 військових з автоматичною зброєю в камуфляжі без розпізнавальних знаків. Увійшли до приміщення аеропорту, розташувалися у приміщенні ресторану. Не приховують своєї належності до Збройних сил Російської Федерації. На запитання українських співробітників МВС («ви військові і не маєте права тут перебувати») відповідають коротко – не маємо інструкцій вести з вами переговори».

«Ситуація статична, зброя з обох сторін не застосовувалася. Внутрішні війська і співробітники МВС України посилили наряди в районі аеропорту. Напруга наростає. Протистояти регулярним військовим силам органи правопорядку не зможуть», – констатує Аваков.
XS
SM
MD
LG