Доступність посилання

ТОП новини

Путін із презирством ставиться до Януковича – російський експерт


Янукович, ламаючи ручку, просить пробачення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Янукович, ламаючи ручку, просить пробачення

Москва – Віктор Янукович у п’ятницю, 28 лютого, вперше за останній тиждень з’явився на публіці. Виступаючи на прес–конференції в російському місті Ростові-на-Дону, Янукович заявив, що не визнає рішення Верховної Ради про його відсторонення від посади, розповів, що залишити Україну йому допомогли «патріотично налаштовані офіцери», а місце свого нинішнього перебування Янукович пояснив тим, що неподалік від Ростова у нього живе приятель. Він також висловив здивування тим, що Володимир Путін «стримано мовчить».

Уже перші слова Віктора Януковича викликали якщо не здивування, то подив.

«Настав час мені сказати про те, що я маю намір продовжити боротьбу за майбутнє України. Проти тих, хто шляхом страху і терору намагається осідлати її. І я вирішив про це публічно заявити», – сказав Янукович на початку прес–конференції.
Янукович: «Ніхто мене не усунув»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Всі подальші спроби журналістів спільно зрозуміти, з ким збирається боротися за майбутнє України Янукович, який позбувся більшості своїх прихильників, залишилися без відповіді. Він лише повторював, що є законно обраним президентом.

Російський політолог Георгій Сатаров звертає увагу на те, що людина, яка використала владу для збагачення себе і свого найближчого оточення, не може вважатися легітимним главою держави.

«Припустімо, що він законно обраний президент, але це не означає, що він легітимний президент, тому що легітимність як поняття – ширше, ніж поняття легальність. Його легітимність – це дуже багатоскладове поняття, яке включає в себе насамперед ставлення громадян до влади», – зазначає Сатаров.

Чому Путін мовчить?

Віктор Янукович спростував інформацію про те, що у нього є закордонні рахунки і власність за кордоном. Він назвав це «політичним трюком з його дискредитації». І висловив здивування мовчанням російського президента на ситуацію, що склалася.

«Росія повинна і зобов’язана діяти. І, знаючи характер Володимира Володимировича Путіна, я дивуюся, чому він так досі стримано мовчить», – зауважив Янукович.

Втім, ставлення російської влади до Януковича можна було вловити в інтонації запитань журналістів, наближених до Кремля. Один із них запитав Віктора Януковича, чи соромно йому за щось у всій цій ситуації, а інший поставив запитання про «втечу».

На думку політолога В’ячеслава Ігрунова, російська влада бридливо ставиться до Януковича, однак проектуючи ситуацію на себе, не «здає» поваленого правителя.

«Росія з презирством ставиться до Януковича, маю на увазі не Росію, а російську владу, Путіна і його оточення. Але сама наруга над владою украй неприємна нашим керівникам», – зауважує Ігрунов.

Звертають увагу й на те, що Янукович, який упродовж усієї прес-конференції говорив про незаконність нової влади, при цьому зазначив, що перетнути російсько-український кордон йому допомогли «патріотично налаштовані офіцери».

Без перспектив

Вибір міста для прес-конференції – Ростова-на-Дону – Янукович пояснив тим, що поблизу живе його приятель. А уважні слухачі і глядачі звернули увагу на його обмовку: «Україна – наш стратегічний партнер».

Тим часом у російській владі кажуть, що у Віктора Януковича немає політичних перспектив. Про це агентству Інтерфакс заявив заступник голови комітету з міжнародних справ Ради Федерації Андрій Клімов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG