Доступність посилання

ТОП новини

Сором і жах у Росії – реакція на дії Путіна щодо України


Володимир Путін, 19 грудня 2014 року
Володимир Путін, 19 грудня 2014 року
«Дуже соромно» – рефрен який звучить в останні години в російських соцмережах. «Вони там всі збожеволіли. Інакше це пояснити неможливо»,пишуть у Фейсбуці.

Відомий журналіст Людмила Телень написала на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Сидимо за столом. Сімейне свято. Яке до біса свято??? Знову обмежений контингент? Як же соромно за країну».

Письменник і журналіст Віктор Шендерович в інтерв’ю Радіо Свобода прокоментував останні новини так: «Це ще не війна, але російський уряд робить все, щоб кров пролилася. Нагадаю, що до того як Росія зайнялася захистом російськомовних громадян, крові не було, смертей не було. Це все викликає найочевидніше – аж до формулювань про обмежений контингент. Нагадує історичні асоціації від Праги до Судет. Ми розуміли, що минула Олімпіада сильно надихне пана Путіна і він скине деякі обмеження зі своїх плечей, але те, що у нього з такою швидкістю знесе дах, чесно кажучи, я не чекав».

Кілька годин тому в «Фейсбук» з’явилася сторінка під назвою «Ми проти втручання у внутрішні справи України». На її обкладинці одне з тих гасел, із яким у 1968 році вийшли на Красну площу 7 осіб «За вашу і нашу свободу».

За останні години вже з’явилось декілька звернень і заяв, де громадяни висловлюють занепокоєння рішенням російської влади, щодо Криму. Звернулися до Путіна і українці Росії.

Опозиційний політик Борис Нємцов написав у «Фейсбук»: «Путін оголосив братовбивчу війну Україні. Це криваве безумство неадекватного чекіста дорого обійдеться Росії та Україні: знову вбиті молоді хлопці з тієї та іншої сторони, нещасні матері і дружини, діти-сироти. Спорожнілий Крим, куди ніхто не поїде. Мільярди, десятки мільярдів рублів, відібраних у старих і дітей та кинутих у топку війни, а потім ще більше коштів на підтримку злодійського режиму Криму. Інакше він вже утримати владу, мабуть, не може. Вовкулаку потрібна війна. Йому потрібна народна кров. Росію чекає міжнародна ізоляція, зубожіння людей, репресії. Боже, за що нам таке прокляття??? Скільки можна все це терпіти?!»

За даними інтернет порталу «ОВД-інфо», біля будівлі Ради федерації Росії в суботу ввечері були затримані п’ять осіб, які протестували проти війни в Криму.

Викладач РДГУ на своїй сторінці в соцмережі «ВКонтакте» провів опитування на тему «Яка ваша думка з приводу майбутнього Криму?». Більш ніж 66 відсотків вважають, що Добре було б щоб Крим був у складі Росії.


Політолог Сергій Марков у Фейсбуці звертає увагу на ініціативу одного з сенаторів відізвати російського посла з США. «Рада федерації закликає відкликати посла Росії з США. Звичайно, в такі кризові дні посол дуже потрібен, потрібні переговори, контакти. Думаю, посол Росії залишиться працювати у Вашингтоні, але цим запитом Росія демонструє, що не боїться, якщо треба, погіршення відносин зі США. Хочеш миру – готуйся до війни!» – написав Марков.

У деяких повідомленняху соцмережах люди називають рішення Путіна «початком третьої світової війни». Керівник центру українських досліджень Інституту Європи РАН Віктор Мироненко на своїй сторінці у «Фейсбук» дуже точно сформулював те, про що сьогодні пишуть багато користувачів соцмереж.

«Одне я знаю абсолютно твердо – це найчорніший день у моєму житті. До останньої хвилини я сподівався, якщо не на розум, то хоча б на інстинкт самозбереження і робив все, що було в моїх силах, щоб запобігти тому, що, схоже, все таки сталося. Мені цього зробити не вдалося. Вибачте», – зазначив Мироненко.

За православним календарем, 2 березня – Прощена неділя. У соцмережах багато хто з користувачів просить вибачення в знайомих і незнайомих громадян України.

А публіцист Лев Рубінштейн написав: «Дорогі українські друзі!
Постарайтеся пробачити нас за те, що у нас не вистачило ні сил, ні волі для того, щоб зупинити наших божевільних, готових покрити нашу країну, мою країну такою немислимою ганьбою, змивати яку доведеться зусиллями кількох поколінь. Постарайтеся пробачити нас. А навіть якщо і не вийде, нічого не вдієш: я знаю, що вашу зневагу ми заслужили».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG