Доступність посилання

ТОП новини

Призначення Коломойського і Тарути головами ОДА – необхідний тимчасовий захід – експерт


Ігор Коломойський
Ігор Коломойський
Київ – Свіжі призначення представників сотні найбагатших громадян України на посади голів обласних державних адміністрацій є виправданим заходом, зазначає в інтерв’ю Радіо Свобода директор «Інституту міста» Олександр Сергієнко. На його думку, ці люди мають як авторитет, так й інші важелі впливу, щоб взяти області під контроль. Однак після стабілізації ситуації, вважає експерт, великі бізнесмени мають піти з державних посад.

– Пане Сергієнко, виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов видав укази про призначення кількох голів обласних державних адміністрацій. Серед новопризначених опинилися люди, які входять до сотні найбагатших громадян України, зокрема, Сергій Тарута й Ігор Коломойський. Як Ви ставитеся до цих призначень, який у них сенс?

– Я бачу в цьому сенс. Зараз така екстраординарна ситуація, а це – люди, які користуються авторитетом, впливом. Вони мають усі важелі, щоб взяти свої області під жорсткий контроль. Зрозуміло, що це – захід тимчасовий, до стабілізації ситуації. До речі, в історії відомі випадки, коли великі бізнесмени кидали займатися бізнесом, навіть на шкоду цьому самому бізнесу, і займалися державними чи громадськими справами. Той самий Блумберг, колишній мер Нью-Йорка. Зараз ці призначення виправдані є виправданими.

Це – люди, які користуються авторитетом, впливом. Вони мають усі важелі, щоб взяти свої області під жорсткий контроль
– Сергій Тарута призначений головою Донецької ОДА замість Андрія Шишацького, якого називали «людиною Ріната Ахметова». Чи немає тут конфлікту інтересів, який лише ускладнить ситуацію в області?

– Я не бачу конфлікту інтересів. Якщо вже непримиримі опоненти у Верховній Раді зараз голосують разом – це вже показник. Це значить, що зараз не до того, щоб з’ясовувати бізнес-стосунки, зараз треба рятувати країну.

– Серед нових голів Облдержадміністрацій є й, навпаки, маловідомі громадськості та й у політикумі люди, які ще не працювали на посадах такого рівня. Як Ви оцінюєте такі кадрові рішення?

– Зараз не до того, щоб проводити якісь довгі процедури, «утряски», узгодження. Зараз треба ухвалювати швидкі рішення. Може, вони не завжди добре узгоджені і підготовлені, але якщо людина взялася за цю справу, значить, ймовірно, вона визнає відповідальність. Якщо у такий час, коли доля України, для суверенітету і єдності України на вагах, вони погодилися взяти цей тягар, треба їм просто допомагати і дати кредит довіри.

Зараз не до того, щоб проводити якісь довгі процедури, «утряски», узгодження. Зараз треба ухвалювати швидкі рішення
– Якщо нинішнє призначення керівників областей вважати тимчасовим заходом, то, що має бути тим рубежем, коли вони мають піти з посад?

– Може бути рубіж або президентські вибори, або це може розтягтися до парламентських виборів, коли буде повне перезавантаження влади, тоді вони можуть з чистим сумлінням сказати: «Я зробив все, що міг. Хто може зробити краще – будь ласка, прошу».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG