Доступність посилання

ТОП новини

Путін уже програє війну (світова преса)


У світі вітають стриманість України проти військового вторгнення армії Путіна в Криму. Відомі дипломати, експерти та аналітики радять Києву «залишити Путіну шанс для відступу» і ні в якому разі не піддаватися на провокації занадто агресивних російських сил на півострові. Західні експерти також вважають, що військові можливості України насьогодні у кілька разів нижчі від потужності армії Путіна, тому Кремль, на їхню думку, буде враховувати це та обмежений вплив Заходу на ситуацію, з метою «переслідування подальших цілей в Україні». Відомі дипломати й аналітики Заходу не виключають, що США у ситуації з Україною піде «далі, ніж будь-коли в Грузії». Газети вже прогнозують суворі економічні санкції Заходу, від яких Росія понесе величезні збитки, вони також інформують, що вже тепер ситуація на російському фінансовому ринку різко погіршилася.

Американська The Washington Post оприлюднила статтю трьох колишніх послів США в Україні: Вільяма Тейлора, Стівен Пайфера та Джона Гербста, котрі вважають, що в умовах військової агресії Росії в Криму «Україна повинна проявити стриманість» і дати Путіну «можливість для відступу» – «не стріляти першими». Дипломати також радять дати ясно зрозуміти Москві, «що немає ніякої загрози росіянам і російськомовним в Україні». На думку колишніх послів США в Києві, «міжнародні спостерігачі, запрошені Україною, мають бути присутніми на східних теренах держави й інформувати про будь-які прояви ворожих дій Росії, повідомляти міжнародній спільноті, що росіян та інші меншини тут ніхто не принижує». Американські дипломати також радять владі у Києві тісніше співпрацювати з політиками на сході України, вести переговори з Путіним лише у присутності міжнародних посередників і вимагати взаємних компромісів, повернення статус-кво (ситуації до вторгнення російських військ) і давати згоду на ширшу автономію Криму в рамках України. Дипломати США також закликали тут до посилення міжнародної фінансової, технічної допомоги Україні. Вони вважають, що «Україна, Росія, Європа і США повинні зробити все, що в їхніх силах, щоб уникнути війни».

Брюссельська EUObserver зазначає, що «НАТО у неділю підтримало територіальну цілісність України і засудило агресію Росії в Криму». Видання також вказує на занепокоєння членів НАТО – Литви і Польщі, котрі вказали на статтю 4 статуту НАТО, коли альянс має враховувати, що його члени відчувають «загрози їхній територіальній цілісності, незалежності й безпеці» у зв’язку з подіями в Україні. Видання також зауважує, що практичні кроки Заходу щодо вилучення Росії з «Групи восьми» найрозвинутіших держав світу може мати дієвий вплив на зниження агресивності Путіна щодо України. Газета з Брюсселя також цитує канцлера Німеччини Анґелу Меркель, котра під час недільних телефонних переговорів з президентом США Бараком Обамою сказала, що вона має враження, після півторагодинних переговорів цього ж дня з Володимиром Путіним, що він втратив почуття реальності і перебуває «в іншому вимірі».

Лондонська Financial Times інформує в понеділок, що військова агресія Росії в Україні негативно вплинула на світові фінансові ринки, але особливо відчутно це на Росії, де фінансова біржа просто «обвалилася» з понеділка.

The Daily Beast попереджає, що адміністрація Обами планує «потенційний економічний наступ на Росію у відповідь на її вторгнення в Україну». Видання також стверджує, що санкцій США і Заходу можуть зазнати всі: «від очільників російською армії і державних лідерів, до відомих бізнесменів та російськомовних сепаратистів в Україні». Джерело в Білому домі повідомило також газеті: «В Україні ми, можливо, зайдемо далі, аніж будь-коли в Грузії», маючи на увазі реакцію США на вторгнення Росії в Грузію у 2008 році.

Американський аналітичний часопис Stratfor наголошує на нинішніх обмежених військових можливостях України, у разі її воєнного протистояння з Росією ( у 8-10 разів) і не виключає, що «теперішня військова слабкість України та обмежений вплив Заходу на ситуацію у військовому розумінні, будуть головними факторами у рішеннях Москви використати її збройні сили в реалізації її намірів в Україні».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG