Доступність посилання

ТОП новини

Російська агресія штовхнула рубль у прірву


На тлі загострення протистояння між Києвом і Москвою, російський рубль вплав до рекордних мінімумів відносно долара та євро. Експерти пояснюють цю ситуацію зокрема нинішньою позицією Росії щодо Криму і можливим введенням міжнародних санкцій проти Москви. Але, на думку декого з російських аналітиків, причиною девальвації рубля стало погіршення стану економіки країни, а конфлікт в Україні лише просто надав імпульсу.

Російський ринок акцій у понеділок відкрився різким падінням фондових індексів – курс рубля різко впав. На початку торгів на Московській біржі курс російської валюти щодо долара становив 36 рублів 40 копійок, що на 60 копійок вище рівня закриття торгів у п’ятницю. Що ж до євро, то ця валюта подорожчала майже на рубль – до 50 рублів 50 копійок.

Ларс Крістенсен, аналітик ринків, що розвиваються при Danske Bank у Копенгагені, головною причиною різкої девальвації російської валюти називає той факт, що інвестори очікують поглиблення російсько-українського протистояння.

«Серед інвесторів є побоювання, що Росія віддалятиметься від Заходу. Можна сперечатися, чи варто називати це Холодною війною, але, як мінімум, інвестори реагують на те, що ми бачимо – похолодання відносин між Заходом і Сходом. І очевидно, що ми побачимо скорочення прямих іноземних інвестицій у Росію», – зазначає Ларс Крістенсен.

Падіння рубля було неминучим – експерт

Ослаблення російської валюти у понеділок могло б бути і сильнішим, якби не дії Центробанку Росії, вважають експерти. По-перше, російський регулятор розширив валютний коридор, встановивши його у діапазоні від 35 рублів 40 копійок до 42 рублів 40 копійок за долар. Окрім того, рада директорів Центробанку підвищила свою ключову ставку з 5,5 до 7 відсотків річних. Це рішення є безпрецедентним, оскільки ще ніколи регулятор не міняв своїх базових ставок на незапланованих засіданнях ради директорів. До того ж, щоб стримати обвал рубля, російський Центробанк продав 10 мільярдів доларів.

Такі дії Центробанку дещо стабілізували ситуацію на внутрішніх валютних торгах, але серйозна загроза девальвації рубля залишається. На думку аналітиків, гравці валютного ринку продовжуватимуть «скидати» російську валюту. А події щодо України і можливі міжнародні санкції проти Москви стали додатковим чинником для цього, каже директор Інституту стратегічного аналізу компанії ФБК Ігор Ніколаєв.

«Були б санкції чи ні, було б це різке загострення конфлікту чи ні, рубль все-одно перебуває на траєкторії зниження. А те, що відбувається зараз – це просто надання імпульсу для того, щоб послаблення рубля було активнішим», – зазначає Ніколаєв.

Центробанк не втримає рубль?

Наскільки сильним може бути падіння російської валюти, сказати важно, зазначають фахівці. З початку року рубль вже втратив 10% через зниження інтересу інвесторів. Утім, на думку Ларса Крістенсена, події в Україні значно погіршують ситуацію на російському валютному ринку і утримувати курс рубля для Центробанку ставатиме дедалі важче.

«Ми пам’ятаємо 2008 рік, через конфлікт у Грузії і фінансову кризу, рубль перебував під надзвичайним тиском. У той час російський Центробанк робив значні інтервенції і витратив 200 мільярдів доларів на підтримку курсу рубля. Це було дуже дорого для російської економіки. Я думаю, що Центробанк Росії розуміє ризики і дозволить послаблення рубля, але час від часу буде намагатися стримувати його падіння», – вважає Крістенсен.

Разом з тим, тривожна ситуація у понеділок склалася і на фондовому російському ринку. Уже на початку торгів обвалилися котирування практично всіх великих компаній. Зокрема й акції російського монополіста «Газпром» подешевшали на 11,5 відсотків – до мінімуму, починаючи з літа 2013-го.

Матеріал підготували Тетяна Ярмощук і Charles Recknagel

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG