Доступність посилання

ТОП новини

Чи впливає російське телебачення на сумчан?


Суми – В області, яка межує з Росією, у північно-східному місті Сумах, опитані в один голос говорять, що російське телебачення тут ніхто не сприймає всерйоз. Дехто від російських новин нервує, дехто ж каже, що дивиться їх для того, щоб посміятися.

Проблема із впливом російського телебачення на сумського глядача не стоїть на порядку денному, стверджують самі сумчани. Люди говорять, що сприймають російські випуски новин виключно, як «зухвалу пропаганду низької якості». Дехто переглядає російські варіанти новин спеціально, щоб подивитися, як їхні рідні та друзі з Росії побачать ситуацію в Україні. Хтось, обурений брехнею російських телеканалів, і вже відмовився від їх перегляду.

«Я принципово не дивлюсь російські канали, тому що все, що показують у російських новинах, – це повна брехня, яка мене нервує. Всьому цьому я не вірю, тому що я тут живу і все бачу, як відбувається насправді», – каже сумчанка Оксана Ткаченко.

Сумчани говорять, що новини «сусідів» не мають на них жодного впливу, а необхідності в припиненні мовлення російських ЗМІ в Сумах немає, оскільки їх дивиться одна й та сама невелика кількість людей.

«Російське телебачення взагалі не впливає на думку сумчан, у переважній більшості. Є такий сталий відсоток людей, який підтримує Партію регіонів і комуністів. Саме на них воно і впливає. І то, не впливає, а відображає їхню власну картину світу», – зауважує сумчанин Юрій Радіонов.

Є і такі, які постійно дивляться російське телебачення і вважають, що закривати його для України неприпустимо, тому що це порушує свободу слова і думки.

«Я дуже часто дивлюся російські новини. Не варто закривати їх трансляцію, це теж якась думка. Їх закриття порушить принципи демократії. Тому що демократія – це свобода слова», – заважує сумчанин Богдан Степаненко.

Експерти ж підтверджують, що Суми дивляться переважно українське телебачення. Тому говорити про вплив російських новин не варто. Проте зауважують, що через географічне положення громадська думка прикордонних населених пунктів регіону таки може піддаватися впливу.

Російському телебаченню не дуже довіряють або зовсім не довіряють – письменник

Російське ТБ у нас дивляться тільки із серії «посміятись» з їхньої подачі новин
Микола Чернотицький
«Суми як раз орієнтовані на український телеканал. Російське ТБ у нас дивляться тільки із серії «посміятись» з їхньої подачі новин. Я думаю, що впливає тільки на північні регіони області, прикордонні, так би мовити», – сказав у коментарі Радіо Свобода експерт Бюро аналізу політики Микола Чернотицький.

Журналіст та письменник Владислав Івченко розповідає, що в Сумах російське телебачення втратило свій вплив ще 10 років тому, а новини з Росії зараз більше відвертають, аніж викликають довіру.

«Якийсь вплив є, але завдяки тому, що не створена інформаційна блокада, тобто є доступ до інших джерел інформації, їх вплив невеликий, а навіть ще і протилежний тому впливу, який хотіли б мати власники цих російських каналів. Саме в Сумах їх роль дуже мала. Російському телебаченню, мабуть, ще з часів Помаранчевої революції не дуже довіряють або зовсім не довіряють. Щоб хтось там на постійних засадах їх дивився і намагався свій світогляд будувати… Я такого не зустрічав і якщо таке є, то це якісь поодинокі випадки», – вважає Івченко.

Письменник також зауважив, що російські новини – це далеко не журналістика, а низькоякісна пропаганда.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG