Доступність посилання

ТОП новини

Із окупованого Криму сепаратисти виганяють міжнародних спостерігачів


Проросійські радикали заблокували машину спецпосланця ООН
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Проросійські радикали заблокували машину спецпосланця ООН

Сімферополь – До Криму, що вже тиждень перебуває під дулами російських автоматів і кулеметів, у середу прибуло одразу кілька моніторингових груп міжнародних організацій. Однак, тут їм працювати не дали. У середу невідомі агресивні і, за деякими даними, озброєні люди кілька разів блокували спеціального посланця генерального секретаря ООН Роберта Серрі й навіть спробували його викрасти. Зрештою, той був змушений відмовитися від своєї місії у Криму. Представник Організації Об’єднаних Націй виявився не єдиним, хто зазнав нападу проросійських радикалів.

Спеціальний посланець генсекретаря ООН Роберт Серрі з другого разу таки прибув до Криму, щоб вивчити ситуацію в регіоні, і серед інших заходів мав зустріч із заблокованими військовиками штабу Військ берегової оборони ВМС України в Сімферополі. Коли він уже виходив із військової частини і сідав до автомобіля, до нього підійшли невідомі в цивільному і з георгіївськими стрічками.

Як розповів перекладач Роберта Селлі Вадим Кастеллі, нападники почали брутально вимагати від спецпосланця покинути Сімферополь і негайно їхати до аеропорту. Роберт Серрі відмовився і разом із помічницею пішов пішки на заплановану зустріч із журналістами. Втім, радикали знову заблокували його в одному із місцевих кафе.

Після тривалих переговорів, до яких долучилися представники ОБСЄ, його таки відпустили. Однак нового нападу чільний представник ООН зазнав у міжнародному аеропорту Сімферополя, де Роберта Серрі оточила група озброєних людей в цивільному й камуфляжі. За свідченням очевидців, цього разу його визволили кілька бійців Управління держохорони.

Зрештою спеціальний посланець генсекретаря ООН Роберт Серрі, за деякими даними, приватним літаком Миколи Рудьковського покинув сімферопольський аеропорт. Пізніше з опублікованого в середу повідомлення ООН стало відомо, що Роберт Серрі пізнім рейсом вилетів із Сімферополя до Києва для продовження своєї місії, яка була перервана цим інцидентом.

Міжнародний моніторинг продовжиться – дипломатичні джерела

У вівторок і середу до Сімферополя також прибули кілька моніторингових груп Організації з безпеки і співпраці в Європі. Однак представник ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятовіч теж була змушена раніше покинути півострів. Після зустрічі з редакторами і кримських мас-медій і місцевими правозахисниками її заблокували спершу проросійські мітингувальники, а потім «кримська самооборона» – агресивні молодики з георгіївськими стрічками.

Представник ОБСЄ була змушена скасувати останню зустріч і раніше запланованого часу виїхати до аеропорту. Втім, вона встигла зробити висновки і заяву з цього приводу: в Криму робота журналіста зазнає невиправданих ризиків і місцева влада має гарантувати їм безпеку.

Поки що з переговорницькою місією в Криму залишається посол Тім Ґульдіманн, спеціальний представник швейцарського голови ОБСЄ з питань України, а також Астрід Турс, верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин, які, схоже, мають намір не лише вивчати ситуацію в Криму, але й пробувати налагодити діалог, як всередині Криму, так і між Сімферополем та Києвом.

Разом з тим з’явилася інформація, що нова кримська влада не дозволила прибути до Криму військовим спостерігачам ОБСЄ з 15 країн, які мали б отримати об’єктивну інформацію про воєнну ситуацію в Криму і сприяти початку переговорів Росії з Україною, повідомило дипломатичне джерело Радіо Свобода. Там вважають, що, попри ці інциденти, міжнародні місії до Криму не припиняться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG