Доступність посилання

ТОП новини

Росія порушує права суверенної України – польський Сейм


Мітинг у Варшаві біля російського посольства проти агресії Росії в Криму, 2 квітня 2014 року
Мітинг у Варшаві біля російського посольства проти агресії Росії в Криму, 2 квітня 2014 року
Варшава – Польський Сейм стоячи й одноголосно ухвалив заяву «Про солідарність з українським народом». Депутати польського парламенту заявили, що вони вважають уряд Арсенія Яценюка легітимною українською владою, а дії Росії в Криму – грубим порушенням міжнародних договорів. Під час обговорення ситуації в Україні, польські політики пообіцяли всіляко підтримувати процес економічних та політичних реформ в українській державі. Сейм закликав ЄС і НАТО допомогти Україні зберегти її суверенність і територіальну цілісність.

Надзвичайне засідання Сейму розпочалося з промови голови польського уряду Дональда Туска. Свій виступ у парламенті прем’єр розпочав із слів, які депутати зустріли оплесками.

«Єдиним законним урядом України є уряд Арсенія Яценюка, уряд призначений легально обраним парламентом. Від цих слів повинна починатися кожна дискусія в Польщі, Європі, в Росії, у світі про конфлікт за нашим східним кордоном», – заявив Туск.

Прем’єр-міністр наголосив, що рішення про державний устрій України та майбутнє Криму повинні ухвалюватися в Україні й ніхто не має права втручатися в ці внутрішні українські питання.

Якнайшвидше підпишімо угоду про асоціацію України з ЄС – Туск

Дональд Туск говорив, що Київ – це єдине місце на землі, де люди віддали своє життя за європейську інтеграцію. Він каже, що світ повинен шанувати волю українського народу. Тому, наголошує Туск, фіналом процесів, які відбуваються сьогодні в Україні мусить бути підписання угоди про асоціацію з ЄС. Від імені польського уряду Туск заявив, що Варшава готова підтримати підписання цієї угоди навіть завтра.

Прем’єр Польщі твердить, що умовою збереження суверенності України повинна стати її енергетична незалежність. Європейські партнери мусять допомогти Україні унезалежнитися від російських енергоносіїв, вважає Туск. Він також повідомив, що Польща належно підготувалася до можливих проблем із газопостачанням з боку Росії. Крім цього Туск зазначив, що Польща пришвидшить процес модернізації своєї армії й інтенсифікує військову співпрацю із США.

Прем’єр-міністр наголошує, що дії Росії на українській території – це не що інше як агресія. За його словами, стримати агресію можна тільки рішучими вчинками. «Кожен, хто думає, що мир і якісь поступки можна купити – помиляється», – каже Туск.

За словами політика, історія вчить, що тільки рішуче протиставлення агресії дає шанс її зупинити. Польський прем’єр-міністр вважає, що його країна повинна готуватися до різних варіантів розвитку подій, зокрема до тиску на неї з боку Росії та тривалої нестабільності в Україні. Якщо Росія не погодиться на деескалацію конфлікту, каже Туск, то щодо неї необхідно застосувати санкції.

Поляки завжди захищатимуть Майдан – Схетина

Ґжеґож Схетина, один із лідерів найбільшої парламентської фракції «Громадянська платформа» твердить, що реакція Заходу на російську агресію повинна бути однозначна і гостра. Він каже, що відтоді як Польща розпрощалася з комунізмом настільки серйозної ситуації біля її кордонів ще не було.

За словами Схетини, заяви Володимира Путіна – цинічні, вони свідчать про те, що Європа повертається у 1960-і роки. Політик каже, що Майдан став символом опору антинародній владі.

«Звинувачуючи Польщу в підготовці бойовиків для Майдану, Путін в одному був правий, він сказав, що поляки є захисниками Майдану. Так, ми захисники Майдану – символу стійкості і перемоги. І ми завжди будемо захисниками Майдану», – говорив під оплески присутніх Схетина.

Як зупинити російську експансію?

Ярослав Качинський, лідер партії «Право і справедливість», нагадав слова свого покійного брата Леха Качинського сказані під час нападу Росії на Грузію. У 2008 році Лех Качинський говорив, що наступним об’єктом російської агресії після Грузії буде Україна, а потім, ймовірно, Литва і Польща. За словами Качинського, щоб допомагати Україні Польща сама мусить ставати сильнішою, зокрема вона повинна нарощувати свій військовий потенціал.

Натомість Януш Палікот переконаний, що експансивну Росію можна зупинити не стільки армією, як економічними важелями. Він вважає, що Україна почуватиметься набагато безпечніше, якщо проведе глибокі економічні реформи й Захід буде кровно зацікавлений у тому, щоб гарантувати їй мир. Натомість Польща буде більш захищеною, переконаний Палікот, якщо впровадить у себе європейську валюту, а ЄС ще більше інтегрується й матиме спільну систему оборони.

Представники різних парламентських фракцій були одностайні в тому, що події навколо України свідчать про фундаментальні зміни, які відбулися в післявоєнній історії Європи.

Завершується час передбачуваності, починається період великої непевності на євразійському просторі
Януш Пехоцінський
«Завершується час передбачуваності, починається період великої непевності на євразійському просторі»,– говорив Януш Пехоцінський, лідер Польської селянської партії.

За кількасот кілометрів від наших східних кордонів народжується зло
Яцек Жалєк
«Сьогодні за кількасот кілометрів від наших східних кордонів народжується зло, – з тривогою підсумував парламентську дискусію депутат Яцек Жалєк. – Якщо ми не спорудимо на шляху цього зла греблю, то межа зла пересунеться під наші кордони».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG