Доступність посилання

ТОП новини

Російські вояки у Криму від’їхали… і повернулися


Марія Захарченко

Пізно ввечері у середу з’явилася інформація про те, що російські військові нібито знімають блокаду українських військових частин у Криму. Зокрема поїхали вантажівки з росіянами з Перевального, Феодосії та Бахчисарая. Але згодом стало відомо, що російська техніка розвернулася і повернулася назад.

Відомо, що російська військова техніка залишилася ночувати зокрема перед військовою частиною А-0883 радіотехнічного батальйону, що за дев’ять кілометрів від Керчі. Туди ще в середу вранці приїхали два військових «Камази» і «УРАЛ» із номерними знаками 90-го регіону Російської Федерації, які до цього кілька днів простояли на поромній переправі. Кілька людей у камуфляжі без пізнавальних знаків вийшли з машин і почали рити окопи по периметру військової частини. Адже впустити невідомих на свою територію українські військові відмовились.

Командир частини Сергій Ковальчук розповів журналістам, що люди, які приїхали на вантажівках, запропонували «допомогу у захисті від радикалів». На що у військовій частині заявили, що здатні самі себе захистити. Раніше не пустила людей у камуфляжі на свою територію і частина морської піхоти А-0669 у Керчі. Російські військові чатують навколо неї. А ось керівництво керченського загону морської охорони, що розташований на міській набережній, ще два дні тому домовилося із людьми у камуфляжі і цивільними в масках, які «не назвалися» про «спільний захист» території. Втім військові запевняють, що підкорюються лише Державній прикордонній службі України.

Сухий пайок для українців і борщ для росіян

Солдати у заблокованих частинах нині перебувають на сухому пайку. Жінок, які працюють на кухні зокрема керченського радіотехнічного батальону, заради безпеки відправили у відпустку за власний рахунок. Щастить на гарячу їжу нині російським військовим. Керченські активісти, наприклад, об’єдналися у соціальних мережах і везуть росіянам борщ, пиріжки, а також забезпечують зубною пастою, бритвеними станками та шкарпетками. Зокрема журналісти були присутні, як напередодні увечері кілька машин під’їхали до військової частини і люди, що з них вийшли, передали російським солдатам свіжу вечерю.

Спроби саботування від «матерів та родичів»

Проросійські активісти мігрують від однієї військової частини до іншої. Вони вимагають від українських солдатів скласти зброю, «переприсягнути на вірність народу Криму» і перейти у підпорядкування кримського уряду. У Керчі, наприклад, такого від військових вимагають жінки та чоловіки, які називаються «матерями та родичами солдатів». Вони приходять до КПП із плакатами, вимагають від військових не стріляти в росіян і не виконувати злочинні накази. Подекуди це виливається в агресію. І військові кажуть, що саме такі спроби саботування їх дратують більше за все.

Пасажири бояться їхати переправою

Суттєвий відтік пасажирів відчула на себе Керченська поромна переправа. Кілька днів вона не працювала взагалі. Потім із перебоями: пороми йшли не за розкладом, час прибуття і відправлення диспетчери називали орієнтовно. Пасажирів налякала військова техніка та російські солдати на переправі. Утім керівництво підприємства в усьому звинувачує журналістів і їхні репортажі звідти.

Багато Кримчан почали активно обговорювати тему зриву курортного сезону через події в Автономії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG