Доступність посилання

ТОП новини

Розблокувати частини у Криму може авіація – генерал Лопата


Українські вояки із прапорами і виконанням державного Гімну України на підході до російських військових, які відкрили попереджувальний вогонь. Крим, Бельбек, 4 березня 2014 року
Українські вояки із прапорами і виконанням державного Гімну України на підході до російських військових, які відкрили попереджувальний вогонь. Крим, Бельбек, 4 березня 2014 року
Київ – Торжество демократії та правопорядку по-кримськи: після призначення термінового референдуму, який має лише «підтвердити» чинність вже ухваленого сепаратистами рішення про приєднання Криму до Росії, українські Збройні сили на українській території оголошені «окупантами». Єдиними законними збройними формуваннями на території Криму є російські збройні сили. Подібне заявив перший віце-прем’єр-міністр сепаратистського уряду Рустам Теміргалієв. Якими є перші реакції на такі заяви українських військових, яких назвали «окупантами» ті, хто є провідниками справжньої військової окупації Кримської автономії?

Рустам Теміргалієв, перший віце-прем’єр-міністр кримського уряду сепаратистів, очолюваного лідером партії «Русское единство» Сергієм Аксьоновим, виходячи незрозуміло з яких законів та повноважень, оголосив Збройні сили України такими, що «будуть вважатися окупантами Криму з відповідними наслідками для себе».

За його словами, українським військовослужбовцям або запропонують скласти нову присягу, або їм нададуть можливість безпечно піти на територію материка.

Начальник кримського регіонального медіацентру Міноборони Владислав Селезньов у коментарі Радіо Свобода зазначив, що нічого принципово нового для себе в цій заяві українські офіцери не почули. І єдине, що для них має значення, – це присяга народу України.

Українські військовослужбовці чітко заявили свою позицію: «Ми присягали народу України»
Владислав Селезньов
«Заяви Рустама Теміргалієва – це логічний розвиток подій. Наші військовослужбовці день за днем отримують відповідні ультиматуми: скласти зброю і перейти на бік кримського уряду. І раз за разом українські моряки, українські льотчики та інші військовослужбовці відповідають: «Ми присягали народу України». Командувач Чорноморського флоту Російської Федерації чітко говорив: або ви здаєтеся й складаєте зброю, або ви переходите на бік кримського уряду, або буде штурм. Але ще раз повторю: українські військовослужбовці Збройних сил України, які дислокуються в Криму, чітко заявили свою позицію: «Ми присягали народу України», – наголосив Владислав Селезньов.

Українські офіцери перед виходом з військової бази, за воротами якої зібрались проросійсько налаштовані активісти, неподалік Севастополя, 6 березня 2014 року
Українські офіцери перед виходом з військової бази, за воротами якої зібрались проросійсько налаштовані активісти, неподалік Севастополя, 6 березня 2014 року
«Поки що тримаємося, але це не може тривати безконечно» – представник штабу ВМС України

Однак блокада створює об’єктивні проблеми й труднощі для українських військових частин. І сьогодні насамперед треба зважати на них, а не на заяви сепаратистів, наголошують військові. Так, начальник прес-центру Військово-морських сил України Олег Чубук розповів Радіо Свобода, що поки що заблоковані українські частини тримаються. Поміж іншого, кораблі ВМС України, які перебувають в акваторії озера Донузлав під Євпаторією, сьогодні виявилися заблокованими потопленим на виході з нього великим протичовновим кораблем «Очаків».

Крім продуктів харчування, потрібні також медикаменти. Загалом, наразі, це найбільш актуальне питання
Олег Чубук
«Худо-бідно поки що ще тримаємося. Забезпечення військових частин є, продукти передають якимось чином. Але справді це не може тривати безконечно, хоча маємо певні запаси. Крім продуктів харчування, потрібні також медикаменти. Загалом, наразі, це найбільш актуальне питання», – пояснює Олег Чубук.

У будинках, де мешкають сім’ї військових, вимикають електроенергію, але це лише піднімає наш дух – український офіцер

Підполковник Збройних сил України Олександр Скритський, який чергував на складах зброї української військової частини а-1656 у Севастополі в момент, коли її взяли в облогу, розповідає, що настрій у військовий незмінно бойовий. Хоча окупаційні війська тиснуть не лише на самих офіцерів, але й непрямо на сім’ї, вимикаючи їм електроенергію.

«Ми були стурбовані, що вчора почали відмикати електроенергію в будинках, де мешкають родини офіцерів. Ми деякі заяви зробили з цього приводу, то вони увімкнули назад. Взагалі, оці їхні заяви: переходьте в нашу армію, а якщо не перейдете, то ви будете видворені з Криму, – це все тільки розізлило офіцерів. Нам пропонували навіть на бік Російської Федерації перейти. Був представник Чорноморського флоту РФ, пропонував прийняти їхню присягу. Ви уявіть собі, що ми, пробувши чотири дні під їхніми прицілами, могли їм відповісти. Це лише налаштовує нас на бойовий лад. Ми вірні нашій присязі», – розповів український офіцер.

«У нас достатньо військових формувань, щоб розблокувати всі частини»

Екс-начальник Генерального штабу Збройних сил України Анатолій Лопата дотримується думки, що розблокувати українські військові частини за тих умов, що складаються, можна було б за допомогою військової авіації, вона ж могла б постачати українським воякам потрібні для підтримки життєдіяльності частин речі.

У нас достатньо військових формувань, щоб розблокувати всі частини. За допомогою бойових і транспортних вертольотів, військової авіації
Анатолій Лопата
«У наших Збройних сил є всі можливості для того, щоб підтримати блоковані частини силою. Тобто, у нас достатньо військових формувань для того, щоб розблокувати всі частини. Головне, при цьому не треба здуру застосовувати зброю. Розблокувати можна за допомогою бойових і транспортних вертольотів, військової авіації, подати з них необхідні засоби для життя», – вважає екс-начальник Генштабу ЗСУ.

Анатолій Лопата наголошує, що для таких дій потрібна воля вищого керівництва держави.

Тим часом до Криму поїхала група народних депутатів України Наталя Новак, Павло Різаненко, Віктор Чумак, щоб підтримати українських військових та їхні родини.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG