Доступність посилання

ТОП новини

Криму не вигідно відокремлюватися від України (огляд преси)


Київ – Чому Криму не вигідно відокремлюватися від України? Про це розповідає дописувач газети «Україна молода». Він нагадує, що підпорядкування Криму Україні було не «подарунком» Хрущова, а економічною доцільністю, адже півострів поєднаний автошляхами, водними каналами, енергокомунікаціями саме з Україною. Скажімо, 80% електроенергії надходить у Крим з материкової України, а саме із Запорізької та Каховської електростанцій. Відтак, за електроенергію доведеться платити за світовими цінами. Це у кращому випадку. У гіршому – настане пітьма, адже українську електроенергію залюбки купує і Білорусь, і Угорщина. Прісна вода для кримчан надходить Північнокримським каналом із Дніпра. Йдеться не лише про воду для зрошення полів степового Криму, а й загалом про водопостачання міст: Сімферополя, Керчі, Севастополя та решти. Росія тут допомогти ніяк не в змозі. Адже мільярд кубічних метрів ні літаками, ні пароплавами з Росії не доставиш. Про інші втрати Криму у разі від’єднання, розповідається у статті «Райський куточок і пекельний план».

У цьому ж числі «Україна молода» стверджує, що нині Юлія Тимошенко, яка стала тіньовим керівником країни, повертає на посади вчорашніх корупціонерів. Конкретніше йдеться в статті «Люстрація» по-тимошенківськи».

Про те, як живеться зараз в Абхазії, яка не без військової допомоги Кремля від’єдналася від Грузії, розповідає газета «Факти». Нині місцеві живуть бідно. Півкраїни у руїнах. Немає грошей, інвестицій, економіка не розвивається і повністю залежить від Росії, в якої зараз достатньо власних проблем. Хоч Абхазія, як і раніше, наповнює свій бюджет за рахунок турбізнесу, він у занепаді. Санаторії, будинки відпочинку, пансіонати занепадають, ніхто їх не відновлює, прибережна смуга давно не зміцнюється, розвалюється і йде в море. Процвітають рекет і корупція. Крім Росії, Венесуели, Нікарагуа, Науро і Тувало Абхазію ніхто не визнав. Відтак дедалі частіше абхазці запитують: «За що ми боролися?».

Залишений колишнім урядом держбюджет, складений на нереалістичних макропоказниках, і агресивна політика Російської Федерації, по суті, ставлять новопризначене Міністерство фінансів перед фактом подвійної блокади – військової (на Півдні) і фінансово-економічної (у всіх регіонах). Водночас, як переконує газета «Голос України», якщо проаналізувати, що Україна може втратити цього року, а що здобути, то баланс може виявитися позитивний, навіть за того, що з другого кварталу росіяни вимагатимуть з України близько 400 доларів за тисячу кубометрів газу. З конкретними цифрами видання знайомить у статті «За умов подвійної блокади не факт, що Україна тільки втрачатиме».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG