Доступність посилання

ТОП новини

Харків’яни гуртуються для порятунку місцевого зоопарку


Харків’яни об’єднуються для порятунку місцевого зоопарку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Харків’яни об’єднуються для порятунку місцевого зоопарку

Колектив Харківського зоопарку звернувся до прем’єр-міністра та міністра фінансів України з проханням не допустити загибелі тварин в одному з найстаріших українських звіринців. Через брак коштів семи тисячам тварин найближчим часом буде нічого їсти. Водночас волонтери в соціальних мережах закликають харків’ян відвідати зоопарк, гроші з продажу квитків буде витрачено на придбання овочів, фруктів, круп чи м’яса.

Харків’ян стривожило повідомлення з зоопарку. Незважаючи на робочий день, у п’ятницю там було чимало відвідувачів. Люди приходили, щоб допомогти тваринам – хто грошима, а дехто приносив капусту, моркву, яблука.

«Для благодійності ми сплатили за вхід як за дорослого й за дитину, хоч за дитину і не потрібно платити», – розповідає біля вольєру з козами Олена, що прийшла з маленьким синочком Давидом. Харків’янка дізналася про те, що тварини на межі голодної смерті з фейсбуку.

Директор зоопарку, професор Олексій Григор’єв, згадуючи історію закладу від 1895 року і дотепер, каже, – були революції, війни, але напризволяще тварин не залишали – у Другу світову війну звірів годували і німецькі, і радянські військові.

«Ніхто зоопарку не давав загинути, і лише в наш час стало можливим це варварство», – не приховує емоцій Олексій Григор’єв. Він розповідає, що завдяки здійнятому в пресі та інтернеті галасу казначейство сьогодні переказало на рахунок закладу 63 тисячі гривень – цього вистачить на тиждень харчування, хоча за нормальних умов щотижня зоопарку потрібно 140 тисяч.

«В цьому році лише на харчування тварин з міського бюджету було виділено майже мільйон гривень. Фактично ж жодна копійка не потрапляла на рахунок, був один платіж – 30 тисяч гривень. Все залежить від держказначейства, бо наше місто вчасно робить усі платежі», – пояснює причини проблем із фінансуванням зоопарку його директор.

За словами Олексія Григор’єва, він вже не знає, як просити фермерів-постачальників кормів, аби вони продовжували допомагати необхідним зерном, овочами, фруктами – третій місяць вони привозять все це у борг.

Під загрозою тварини, які швидко реагують на зміни у харчуванні

Якщо ситуація з подальшим фінансуванням таки не вирішиться, першими помиратимуть птахи – один день без їжі для них – смерть.

«Під загрозою життя тварин, які швидко реагують на зміни у харчуванні. Це мавпи, це вагітні звірі. У нас щовесни бебі-бум. І в цей час їм особливо потрібне повноцінне харчування», – каже директор зоопарку.

Мавпам кожного дня дають мандарини – апельсини вони їдять погано. Більшості тропічних тварин щодня потрібно купляти свіжий виноград. А леви і тигри їдять тільки яловичину першої категорії. Від іншого м’яса вони відвертаються.

«Вони не кожен шматок м’яса ще й будуть їсти, вередливі. Ми намагалися їм міняти сорт м’яса, але з цього нічого не вийшло. Давали їм козлятину, свинину, баранину, але лев чи тигр не підходить і не їсть», – розповідає заступник завідувача відділу хижаків зоопарку Олександр Головчанський. Якщо чотирьом левам і двом тиграм кожному на день потрібно по 10 кілограмів яловичини, то парі слонів треба по майже 500 кілограмів моркви, 70 – буряку, 10 кілограмів хліба, і з 30 – сіна. До того ж співробітники зоопарку припускають, що слониха Тенді виношує слоненя.

У соцмережах харків’яни планують провести в неділю флешмоб, люди купуватимуть вхідні квитки до зоопарку і гулятимуть біля вольєрів, кожен вхідний квиток – це гарантований обід для мешканця зоопарку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG