Доступність посилання

ТОП новини

Президент США обговорює Україну з лідерами країн світу, їхні позиції незмінні


Президент США Барак Обама обговорив у суботу становище в Україні в низці розмов із лідерами країн світу, повідомив Білий дім.

Усі співрозмовники погодилися, що Росія має відвести свої війська в місця базування, дозволити роботу міжнародних спостерігачів і спостерігачів за дотриманням прав людини у Криму і швидко надати згоду на створення контактної групи, яка могла б призвести до діалогу між Україною і Росією про деескалацію становища і відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, мовиться в повідомленні.

Усі вони також відкинули пропонований у Криму референдум як порушення Конституції України і наголосили, що всі рішення щодо майбутнього України мають ухвалюватися тільки з участю уряду в Києві.

Крім того, лідери чітко заявили, що подальше порушення Росією міжнародного права ізолює її від міжнародної спільноти.

Зокрема, президент США говорив окремо з прем’єр-міністром Великої Британії Дейвідом Камероном, президентом Франції Франсуа Олландом і прем’єр-міністром Італії Маттео Ренці. У цих розмовах Обама привітав тверду і єдину позицію США і Європейського союзу стосовно воєнної інтервенції Росії в Україні, зокрема, рішення Європейської ради, якими ЄС наклав на Росію певні перші санкції.

Крім того, американський керівник мав телеконференцію з президентами країн Балтії – Латвії Андрісом Берзиньшем, Литви Далею Ґрібаускайте і Естонії Тоомасом Хендріком Ілвесом. Їм він підтвердив несхитну відданість США їхнім зобов’язанням щодо колективної оборони за Північноатлантичним договором і підтримку безпеки і демократії держав-союзників у Балтії. Керівники цих країн у відповідь привітали надання союзом НАТО додаткової підтримки охороні їхнього повітряного простору, повідомив Білий дім.

У п’ятницю Барак Обама також обговорював становище в Україні з канцлером Німеччини Анґелою Меркель. І в тій розмові, за повідомленням Вашингтона, сторони висловили такі ж позиції, а також глибоке занепокоєння через ясне порушення Росією міжнародного права її воєнним вторгненням до України.
XS
SM
MD
LG