Доступність посилання

ТОП новини

Наскільки захищатиме кримських татар від Росії Туреччина?


Кримські татари Туреччини мітингують під посольством Росії в Стамбулі, 8 березня 2014 року
Кримські татари Туреччини мітингують під посольством Росії в Стамбулі, 8 березня 2014 року
У той час, коли проросійські сили в Криму намагаються відірвати півострів від України, лідери кримськотатарського народу просять Туреччину, де живе багатомільйонна кримськотатарська діаспора, про підтримку майже 300 тисяч кримських татар та суверенітету України. Але будь-які серйозні санкції з боку Анкари щодо Росії можуть негативно позначитися на економіці Туреччини.

Предки Сави Серкана залишили Крим під час масового виходу з регіону майже 150 років тому, після Кримської війни, коли участь Османської імперії у ній на боці західних союзників не врятувала її від розпаду, що сталося вже внаслідок Першої світової війни. Сто років після цього бабуся та дідусь 35-річного фахівця з комп’ютерних технологій почули про виселення у 1944 році з Криму радянським диктатором Сталіним понад 200 тисяч кримських татар до Середньої Азії, коли до половини з них загинули вже до початку 1946 року.

У суботу Сава брав участь у демонстрації кримських татар Туреччини поблизу російського консульства у Стамбулі. Він розповів Радіо Свобода, що «кримські татари мають погані спогади» про життя під рукою Москви і висловив сподівання, що Туреччина повинна використати свій вплив для збереження Криму в складі України. Особливо, коли проросійська більшість на півострові вже готова до проведення референдуму 16 березня та негайного входження до складу Російської Федерації.

Туреччина боїться будь-якого загострення з Москвою – експерт

Анкара має щодо Москви не лише погані історичні спогади – 17 війн із Росією і всі програні, – але й відчуває велику економічну залежність, коли отримує до половини потрібного їй газу саме з Росії. Американський аналітик із Вашингтона Сонер Каґптай, який є автором книги «Піднесення Туреччини: перша мусульманська потуга у 21 столітті», каже що навряд чи нинішній прем’єр-міністр країни Реджеп Ердоган, котрий має тісні стосунки з Путіним, буде піддавати взідносини Анкари з Москвою якомусь ризику.

«Якщо ви спостерігаєте за непостійністю політичного стилю Ердогана, то він часто голосно критикував багатьох лідерів у світі, з котрими мав справу, але за виключенням російського та іранського президентів. І не тому, що він любить їх, а з тієї причини, що Туреччина на дві третини залежить від постачання газу та нафти з боку Ірану і Росії».

Представники кримських татар у Туреччині також кажуть, що нині влада Анкари має й внутрішні проблеми, муніципальні вибори, котрі проявлять для правлячої партії «Справедливості і розвитку» її перспективи у владі.

Кримські татари в Туреччині цими днями закликали на демонстрації в Стамбулі: «Туреччино, допоможи своїм братам! «Ми пліч-о-пліч проти ворога!». Учасники акції обурювалися тим, що «Ердоган нічого не робить», щоб підтримати кримських татар, котрим проросійські активісти вже погрожують виселенням та малюють мітки-хрестики на їхніх будинках і помешканнях на півострові.

Вже згаданий Сава Серкан згадує при цьому цитату з Уїнстона Черчілля про небезпеку байдужості, коли самі ж байдужі стануть жертвами: «Ті, хто мириться з нинішнім станом речей, сподіваються, що крокодил з’їсть їх останніми».

Тим часом Туреччина обмежена навіть у підтримці своїх союзників з НАТО в Чорному морі, коли, згідно з угодою Монтре від 1936 року, вона не має права пропускати через Босфор і Дарданелли із Середземномор’я військових суден підвищеної тоннажності.

Кримський референдум є незаконним – Ердоган і Меркель

У неділю відбулася розмова канцлера Німеччини Анґели Меркель і прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Вони заявили про незаконність кримського референдуму і про необхідність твердо захистити суверенітет, територіальну і політичну цілісність України.

Як мовиться в заяві за результатами їхньої розмови, лідери Німеччини і Туреччини говорили також про необхідність найближчим часом обговорити кризу в Раді безпеки ООН, на засіданнях Ради міністрів і Комітету міністрів ОБСЄ.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Glenn Kates

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG