Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готує список російських посадовців для санкцій – прем’єр Британії


Дейвід Камерон
Дейвід Камерон
Представники Європейської комісії і міжнародної спільноти завтра зберуться в Лондоні і почнуть оформлювати список із 18 чільних російських посадовців, причетних до воєнного вторгнення Росії до України, заявив сьогодні прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон.

На цих осіб накладуть заборону на в’їзд до ЄС, а їхні активи в Євросоюзі заморозять, якщо Росія не піде на поліпшення становища, сказав прем’єр, виступаючи в Палаті громад британського Парламенту.

За його словами, Москві треба показати, що вона не може «розтоптати» Україну і не повинна проводити незаконного референдуму про вступ Криму до Росії.

Назвавши ідею проведення кримського референдуму за такий короткий час і за умов військової окупації фарсом, прем’єр заявив: «Ми маємо виступити проти агресії, домогтися дотримання міжнародного права і підтримати уряд України і український народ, які хочуть вільно обрати своє майбутнє».

Він нагадав британським парламентарям, що в минулий четвер терміновий саміт ЄС схвалив триступеневий процес відповіді на дії Росії в Україні. Першим кроком, ухваленим того дня, стало, зокрема, зупинення підготовки до саміту «Групи восьми» в російському Сочі і переговорів про лібералізацію візового режиму для громадян Росії та про підготовку нової угоди про відносини ЄС і Росії. Камерон не виключив при цьому, що «Група семи» промислово розвинених держав може провести зустріч окремо, без Росії.

Якщо Росія протягом найближчих днів не погодиться на переговори з урядом України у створюваній міжнародній контактній групі, ЄС готовий швидко запровадити другу фазу санкцій – замороження активів і заборони на в’їзд для чільних осіб у владі президента Росії Володимира Путіна. Саме це завтра обговорюватимуть у Лондоні представники ЄС, США та їхніх міжнародних партнерів, сказав Камерон.

Якщо Росія піде на дальші кроки для дестабілізації становища у Криму, «це матиме далекосяжні наслідки», попередив британський прем’єр. Зокрема, йдеться про широкосяжні економічні санкції як третій етап дій ЄС.

Він визнав, що ці подальші санкції проти Росії можуть мати негативні наслідки і для Британії і Європейського союзу. Але при цьому Камерон наголосив: «Безпека і заможне життя самої Британії опиняться під загрозою, якщо ми дозволимо становище, за якого країни можуть просто зневажати міжнародні норми і не зазнати через це наслідків».

При цьому Дейвід Камерон наголосив, що Росія ще має можливість вирішити ситуацію дипломатичним чином: піти на прямі переговори з Україною, повернути російські війська у Криму до місць базування і припинити підтримувати незаконний і неконституційний референдум на півострові.

Учора британський прем’єр перебував у Німеччині, де в перебігу зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель обидва наголосили на незаконності кримського референдуму і попередили Росію про нові наслідки, якщо вона спробує легітимізувати будь-які спроби відірвати Крим від України.
XS
SM
MD
LG