Доступність посилання

ТОП новини

Кримський потяг: за розкладом, але з додатковим контролем


Київ – Попри напружену ситуацію у Криму, туди продовжують їздити потяги і так само і далі літають літаки. Щоправда, так звані кримські дружинники можуть попросити новоприбулих показати документи або багаж. Заперечень не приймають. Експерти радять жителям материкової частини України їздити у Крим лише у разі крайньої необхідності, однак відкидають імовірність замороження транспортного сполучення з Кримом. Хоча для цього, зізнаються, може вистачити і політичного рішення у Києві.

Киянка Тетяна вирушила у Крим наприкінці минулого тижня, коли півострів уже взяли під контроль невідомі озброєні проросійські сили. За її словами, потяг, на якому добиралася до Севастополя, не пустував і прибув на півострів без затримок і перешкод.

У всіх, хто їде з великими сумками, перевіряють документи. Дружинники тут вважають себе абсолютно легітимними, щодо перевірки
киянка Тетяна
Нині Тетяна й досі у Криму – по роботі має відвідати кілька кримських міст. За її словами, на вокзалах зʼявилися так звані дружинники, які перевіряють новоприбулих. Такі ж люди нині вартують на станціях на вʼїзді в Крим: поки потяг стоїть, можуть пройтися вагонами й перевіряти пасажирів. «На вокзалах вони зараз є. Дивляться багаж у всіх, хто їде з великими сумками, перевіряють документи. Дружинники тут вважають себе абсолютно легітимними, щодо перевірки – не знаю, на яких підставах, але вони це роблять», – розповідає очевидиця. За її словами, зброї при собі ці люди не мають, але й опиратися їм не наважується ніхто.

Експерт із питань безпеки Юрій Костюченко вважає, що на роботу дружинників мала б звернути увагу місцева міліція. Водночас, на думку фахівця, сенсу обмежувати пересування громадян наразі немає.

Як експерт із безпеки, радив би утриматися від поїздок до Криму, якщо вони не повʼязані зі службовою необхідністю
Юрій Костюченко
«Ці рішення мають ухвалювати особисто громадяни з огляду на обґрунтовану необхідність подорожі й оцінку особистої безпеки в умовах обмеження інформації. З метою гарантованого уникнення можливих ризиків я, як експерт із безпеки, радив би утриматися від поїздок до Криму, якщо вони не повʼязані зі службовою необхідністю», – каже він.

Технічних перешкод для транспорту немає

Колишній міністр транспорту Йосип Вінський каже у коментарі Радіо Свобода, що нині рішення про замороження транспортного сполучення з Кримом було б суто політичним. Попри напружену ситуацію на півострові, технічних підстав для такого кроку немає, додає він.

Технічно і політично припиняти туди рух немає сенсу, бо це тоді означає, що ми залишаємо Крим один на один із окупаційними військами
Йосип Вінський
«Технічно ситуація виглядає справною, перешкод для руху літаків і поїздів немає. Крим є частиною України, тому я вважаю, що і технічно, і політично припиняти туди рух немає сенсу, бо це тоді означає, що ми залишаємо Крим один на один із окупаційними військами», – вважає колишній міністр.

У неділю «Укрзалізниця» тимчасово зупинила продаж квитків на потяги до Криму. Пізніше в адміністрації залізничного транспорту пояснили: пауза була суто технічною – виник збій в автоматизованій системі продажу проїзних документів. Продаж відновлено, до Криму можна добратися за звичним розкладом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG