Доступність посилання

ТОП новини

СБУ затримало диверсанта із Міноборони Росії


Київ – Силові структури України залишаються дезорганізованими внаслідок кадрової політики, яка впроваджувалася владою Віктора Януковича, заявляють деякі українські експерти. Так прозорість українських кордонів для агентів російської розвідки стала наслідком, зокрема, регулярного призначення на керівні посади проросійськи налаштованих громадян, уточнюють вони. Утім, і в нинішній ситуації, як повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко, спецслужбі вдалося затримати одного з агентів російської зовнішньої розвідки.

Керівник Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що у Донецьку затриманий громадян Росії, який організував діяльність низки екстремістських груп, у тому числі забезпечив їх озброєнням та вибухівкою. Як переконує Наливайченко, спецслужба має докази, що крім затриманого, в організації провокацій в Україні брали участь і інші агенти російської розвідки.

Співробітники розвідки Міноборони Росії беруть участь в організації диверсій
Валентин Наливайченко
«Співробітники головного управління розвідки Міноборони Росії беруть участь, безпосередньо на нашій з вами рідній землі, в організації диверсій, в організації та підкупі наших громадян, передусім у східних областях для інспірації сутичок, побиття», – зауважує Наливайченко.

Як зазначив голова СБУ, затриманий росіянин є підготовленим фаховим диверсантом, який «створював групи для підготовки вибухів у громадських місцях з масовим перебуванням людей». Також Наливайченко заявив, що головне завдання СБУ – запобігти скоєнню злочинів проти держави, проти громадян і убезпечити їх від диверсій. Тому він особисто закликав усіх громадян повідомляти про факти, підозри щодо можливих диверсій за телефоном довіри СБУ.

Якщо не буде радикальних рішень, дестабілізація на Сході триватиме – Доній

Тим часом у Верховній Раді пропонують посилити режим на кордоні з Росією. Про це від імені депутатської групи «Суверенна європейська Україна» заявив депутат Олесь Доній.

«З метою недопущення масового напливу провокаторів, в тому числі озброєних, який іде з російського кордону до моменту повернення російських військ до місць своєї дислокації, вважаємо за необхідне закрити можливість пішого та автомобільного перетину українсько-російського кордону громадянам Росії чоловічої статі віком 18-55 років, за винятком окремих категорій громадян. Зокрема, водіям-далекобійникам, лікарям, які мають відрядження тощо. Очевидно, що мусить бути радикальне рішення. Якщо таких рішень не буде, дестабілізація на Сході триватиме», – наголошує Доній.

Як переконує голова РНБО Андрій Парубій, ситуація на кордонах контрольована.

«Посилені прикордонні пости. Вони посилені також і представниками наших органів безпеки», – зазначив Парубій.

Треба покладатися на патріотично налаштовані кадри, що залишилися у спецслужбах – Сунгуровський

Утім, прозорість українських кордонів для провокаторів та агентів російської розвідки пояснюється не браком людей у прикордонній службі, а наслідками кадрової політики у силових структурах, яка впроваджувалася протягом кількох років, зазначає директор військових програм Центру імені Разумкова Микола Сунгуровський.

Силовий сектор був дезорганізований, ще до Майдану. На керівні ролі були поставлені або лояльні Януковичу кадри, або проросійські
Микола Сунгуровський
«Слід враховувати, що у нас силовий сектор був дезорганізований, ще до Майдану. На керівні ролі були поставлені або лояльні Януковичу кадри, або проросійські. Відтак треба покладатися на ті патріотично налаштовані кадри, що залишилися у спецорганах, і за їхньої допомоги ізолювати особливо активних сепаратистських діячів, забезпечити видворення за межі нашої країни тієї «п’ятої колони», яка прибула сюди з території Росії. Необхідно також продовжувати інформаційну роботу із забезпечення єдності народів», – каже Сунгуровський.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG