Доступність посилання

ТОП новини

У Криму проголосили «незалежність», а Джемілєв поїхав до Путіна


Сімферополь – Верховна Рада Криму більшістю голосів ухвалила «Декларацію про незалежність Республіки Крим і міста Севастополя», стверджує прес-служба кримського парламенту. Також депутати підтримали постанову «Про гарантії відновлення прав кримськотатарського народу та його інтеграції в кримське співтовариство», яка передбачає надання у майбутньому державного статусу кримськотатарської мови, встановлення квот парламентського представництва для кримських татар і визнання системи Меджлісу-Курултаю.

Ухвалена «декларація», передбачає оголошення автономії «незалежною світською багатонаціональною державою з республіканською формою правління» у випадку, якщо більшість учасників референдуму 16 березня висловиться за приєднання до Росії.

Після оголошення незалежності Крим на правах незалежної держави, згідно з документом, звернеться до Росії з проханням на основі міждержавного договору прийняти його до складу Російської Федерації як нового суб’єкта федерації. Експерти вже назвали це «транзитним рішенням про тимчасову незалежність».

Голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов цього не приховує: «Все це процедурна річ. Спершу ми кажемо, що оголошуємо статус незалежної республіки. А потім республікою входимо як суб’єкт Російської Федерації».

Константинов також заявив, що «повернення Криму до складу України вже не буде». Вівторкове рішення він назвав «історичним», як і постанову «Про гарантії відновлення прав кримськотатарського народу та його інтеграції в кримське співтовариство». За його словами, цього кримські татари чекали всі 70 років після депортації.

Меджліс: дякуємо, але без сепаратизму

Це рішення кримського парламенту про гарантії відновлення прав кримських татар не вплинуло на позицію Меджлісу кримськотатарського народу бойкотувати референдум 16 березня. Про це заявив голова Меджлісу Рефат Чубаров. За його словами, Меджліс також не бере участі у формуванні уряду Криму, який створено всупереч чинному законодавству.

Рефат Чубаров також негативно розцінив затверджену Верховною Радою Криму «Декларацію про незалежність АРК і Севастополя». За його словами, ухвалення подібного роду документів до часу принципового розв’язання кримської кризи лише погіршує ситуацію.

Водночас Рефат Чубаров сказав, що рішення стосовно кримськотатарської проблеми місцевий парламент ухвалив, опинившись у дуже складному становищі.

«Можна говорити про те, що сьогоднішня Верховна Рада Криму у сьогоднішній ситуації усвідомлює необхідність відновлення прав кримськотатарського народу. При цьому ми розуміємо, що це лише сигнал, який отримали всі сторони, що втягнуті у кримську кризу», – зазначив голова Меджлісу і висловив сподівання, що цей сигнал почують у Києві, Москві, Вашингтоні, Брюсселі та у багатьох міжнародних організаціях і візьмуться за вирішення питань, які хвилюють зараз все кримське суспільство: насамперед, відведення військ.
Кримчани про ризик блокування комунікацій з материка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Що скаже Мустафа-бей Путіну?

Тим часом сигнал отримав і колишній голова Меджлісу Мустафа Джемілєв, який, коментуючи нинішнє рішення Верховної Ради АРК, заявив, що кримська влада нелегітимна, і що б вона не ухвалювала, це не матиме жодного значення до часу виведення російських військ з Криму.

У вівторок на запрошення колишнього президента Татарстану Мінтімера Шаймієва Мустафа Джемілєв вилетів до Москви, де йому запропонували зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним.

Мустафа Джемілєв сказав, що обговорив цю пропозицію з прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком й отримав згоду на те, щоб поспілкуватися з президентом Путіним про відведення російських військових з Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG