Доступність посилання

ТОП новини

Одесити бояться насильницької українізації


Акція солідарності з російськомовним населенням України у Львові, 26 лютого 2014 року
Акція солідарності з російськомовним населенням України у Львові, 26 лютого 2014 року

Вікторія Сибір

Одеса – Поки одна частина одеситів думає про те, як зберегти територіальну цілісність та спокій у державі, інша частина продовжує боятись химерних войовничих западенців, яких везуть на південь для насадження української мови і любові до Української повстанської армії. Страхи одеситів підігріваються російською пропагандою. Однак у безпосередньому спілкуванні люди знаходять спільні точки дотику.

Повідомлення про те, що Путін хоче захищати усе російськомовне населення півдня та сходу України, так як це вже відбувається у Криму, не дають одеситам спокійно спати. До того ж, періодично з’являється інформація про накопичення військових частин на кордоні України та Придністров’я.

Одесити в усі часи звикли «ділити на 16» те, що їм показують по телевізору. Однак, довгий час найпопулярнішим каналом в Одесі був «АТВ», відомий своїми проросійськими настроями. У листопаді в «АТВ» відкликали ліцензію, тож зараз він транслюється тільки в інтернеті. Редактор іншого проросійського каналу «Академія» (належить депутату Верховної Ради Сергію Ківалову) наприкінці лютого покинув посаду і поїхав з країни. Разом із тим в інформаційному полі з’явились нові канали – «Сьомий» та «Первый городской» (колишня «Новая Одесса»), продовжують вести трансляції канал «ГРАД» та опозиційний «Круг». Але одеські телеканали не є основним джерелом інформації для глядачів – одесити віддають перевагу «5-му каналу», каналу «24», «НТВ» і «Першому російському». Молодь же продовжує отримувати інформацію з інтернет-джерел.

Міфи роз’єднують, а спілкування об’єднує

Поспілкувавшись із представниками одеського «антимайдану», вдалося з’ясувати, що окрім радикально налаштованих прихильників федералізації та сепаратизму, є багато людей, які бояться насильницької українізації. Теза, що лунає найчастіше: «Нас лякає «Правий сектор», бо заборонять розмовляти російською і змусять любити Бандеру». Люди також бояться «десантів бандерівців» і наголошують, що попри нейтральне ставлення до проукраїнських одеситів приїжджим не дозволять диктувати умови й дадуть жорстку відсіч.

Одесити, що збираються на Куликовому полі під російськими прапорами, вимагають розширення прав та повноважень місцевих рад і надання російській мові статусу другої державної. Однак велика частина цих людей хочуть бачити Україну соборною та позаблоковою.

Наразі між представниками різних таборів налагоджуються зв’язки, що можуть розвіяти міфи, нав’язані телебаченням та стереотипами. Як виявилось, у багатьох випадках цілі та вимоги, умовно кажучи, одеських майданівців та антимайданівців збігаються. Це спільний контроль органів влади і збереження миру в місті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG