Доступність посилання

ТОП новини

Люстраційним ініціативам бракує доступу до документів


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині вирішили провести масштабну люстрацію владної верхівки. Правоохоронців і чиновників, що порушували закон за колишньої влади, звільнять і не допустять більше до керівних посад. До такого рішення одночасно прийшли декілька груп громадських активістів та політиків. Одна з політичних сил вже складає список претендентів на люстрацію в інтернеті, до нього вже увійшло понад 100 посадовців. А втім, на практиці люстрація може виявитись досить кропіткою справою, висловлюють застереження експерти.

Високопосадовці дніпропетровської міліції, які на очах у сотень людей керували побиттям мирних демонстрантів тітушками 26 січня під облдержадміністрацією, досі на роботі. Вони не втратили ані посад, ані звань – тепер вони охороняють мирні зібрання прихильників євроінтеграції. Дніпропетровські активісти Євромайдану обурені: новим керівником обласної міліції став колишній регіонал.

Координатор дніпропетровського Євромайдану Віктор Романенко каже: ніякого «перезавантаження» в правоохоронних органах регіону не відбулось, новопризначені посадовці не те, що не пройшли процедуру люстрації, їхні кандидатури навіть не виносились на обговорення громадськості.
Підходять люди, які обурені такими призначеннями: та невже ми три місяці з вами стояли за те, щоб знову поставили тих людей, які себе дискредитували
Віктор Романенко
«Ці люди – вони не обговорювались з громадськістю, їхні кандидатури не виносились на Майдан. Більше того, щодня, коли я працюю з людьми на Майдані, підходять люди, які обурені такими призначеннями: та невже ми три місяці з вами стояли за те, щоб знову поставили тих людей, які себе дискредитували. І приводять факти. Багато фактів, схеми, хабарі… Ми зараз чекаємо на підтвердження цих фактів і будемо йти з пікетами», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Віктор Романенко.

Аби скласти списки людей, які заплямували себе за колишньої влади, і не допустити їх до керівних крісел зараз, на Дніпропетровщині працює одразу кілька робочих груп громадських активістів. Партійці «Демократичного альянсу» збирають прізвища чиновників із сумнівною репутацією через інтернет. Як представник ініціативної групи Микита Проданець, до «чорного списку» кожен може внести свого «кандидата»: для цього слід заповнити спеціальну форму, неодмінно вказавши й свої персональні дані, аби у разі потреби бути за свідка в суді.

Свій список посадовців, причетних до неправомірного застосування сили до учасників акцій протестів, у соціальній мережі оприлюднив заступник голови облдержадміністрації Борис Філатов. У ньому – близько двох десятків прізвищ: колишні голови облдержадміністрації, голова облради, екс-керівники обласної міліції та СБУ тощо.

Щоб люстрація не перетворилась на помсту

Дніпропетровський юрист, член Всеукраїнської юридичної ради Володимир Дон розробив свій проект громадської люстрації. Він впевнений, що такі заходи мають проводити представники громадських організацій, які спеціалізуються на правозахисній діяльності. Юрист зазначає: висновки люстраційної комісії будуть мати рекомендаційний характер. Покарання – обмеження у праві обіймати посади на певний термін. Треба не допустити, аби люстрація не вилилась в політичну помсту й порушення прав людини, застерігає Дон.
Коли ми розробляли проект люстрації, то виходили з того, що, якщо суспільство висловлює недовіру, то такий чиновник, кандидат в чиновники не повинен обіймати цю посаду
Володимир Дон
«Якщо людина винна, її треба притягати до кримінальної відповідальності, але є ще й інша форма – громадська недовіра і осуд. Коли ми розробляли проект люстрації, то виходили з того, що, якщо суспільство висловлює недовіру, то такий чиновник, кандидат в чиновники не повинен обіймати цю посаду. Ми пропонуємо створити громадську комісію з люстрації. До комісії просимо громадських організації делегувати своїх членів – тих, для яких правозахисна діяльність є профільною. Суб'єктом люстрації будуть ті громадяни України, які збираються балотуватися в депутатський корпус, обіймати посади у виконавчій владі або органах місцевого самоврядування. Яка процедура? Це буде проводити громадськість, відтак ми, на жаль, не зможемо вимагати певні документи, а користуватись тільки документами, що є у відкритому доступі, заявами громадян, від ЗМІ», – зазначає Дон.

Як перевірити посадовців без доступу до документів?

Дніпропетровський політолог, депутат обласної ради Владислав Романов зазначає, що в в Україні поки відсутня законодавча база для люстрації, не продуманий й організаційний механізм. Тільки на Дніпропетровщині громадськість повинна буде перевірити десятки тисяч посадовців, зауважує Романов.
Часто порядок дії посадових осіб визначає не закон, а посадові інструкції або листи, які часто є малодоступними або взагалі недоступними документами
Владислав Романов
«Для того, щоб провести якісну, глибоку, серйозну люстраційну процедуру, необхідно створювати дуже повноважну комісію для її здійснення на місцях. Як ви плануєте проводити люстрацію працівників силових структур без допуску до службової документації? У нас часто порядок дії посадових осіб визначає не закон, а посадові інструкції або листи, які часто є малодоступними або взагалі недоступними документами» – зазначає експерт.

Тим часом посадовці Дніпропетровщини, котрі потрапили до люстраційних списків громадськості, від коментарів утримуються. Лише екс-керівник обласного управління міліції заявив: це стосується лише тих, хто планує і далі працювати, він же пішов на пенсію.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG