Доступність посилання

ТОП новини

Кернес керуватиме Харковом під домашнім арештом


У Харкові кілька тисяч людей вийшли на підтримку Кернеса
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

У Харкові кілька тисяч людей вийшли на підтримку Кернеса

Районий Печерський суд Києва задовольнив клопотання Генеральної прокуратури України. Доки проводитимуть слідчі дії, міський голова Харкова Геннадій Кернес перебуватиме під частковим домашнім арештом. За рішенням суду Геннадій Кернес обов’язково має бути вдома в Харкові з 21-ї години і по 7-у ранку. Його підозрюють у вчиненні злочинів за ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 127 (катування) та ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) Кримінального кодексу України.

Судове засідання в четвер увечері проходило без преси, оскільки представники обвинувачення побоювалися, що присутність журналістів у залі суду може призвести до розголошування інформації досудового слідства, а також вплинути на позицію свідків.

А вдень впродовж чотирьох з половиною годин харківський міський голова Геннадій Кернес давав свої перші свідчення на допиті в головному слідчому управлінні Генпрокуратури.

Вирушаючи із Харкова до Києва на розмову з прокурорами, керівник слобожанського мегаполісу потурбувався про акцію на свою підтримку. Поки Кернес був у Києві на допиті в ГПУ, в Харкові площі «Свободи» проходив багатотисячний мітинг, старанно організований його підлеглими. З попереднього дня підтримати мера закликали з рекламних вуличних відеоекранів, з оголошень у маршрутках і на під’їздах житлових будинків. Спеціальні оголошення про мітинг лунали з гучномовців і в вагонах метрополітену.

«Шановні пасажири, завтра о 12-й годині на площі «Свободи» відбудеться мітинг на підтримку харківського міського голови Геннадія Кернеса. Запрошуються усі бажаючі», – повідомив машиніст пасажирам (це при тому, що кожний випадок звернення машиніста до пасажирів підземної електрички суворо регламентується внутрішніми інструкціями).

На площу «Свободи» прийшли комунальники в уніформі, робітники парку імені Горького, підприємці, промисловці, активісти громадських організацій соціальні проекти яких мають фінансову підтримку міської ради, і прості харків’яни – це переважно літні люди, з якими міський голова дуже часто зустрічався для обговорення і вирішення проблем пенсіонерів і ветеранів – усі одностайні в думці, що міського голову переслідує нова київська влада, включно з очільником МВС України Арсеном Аваковим.

«Ми комунальники, працюємо двірниками. Він все робить, стало красивіше, чистіше. При ньому ремонтують вулиці, будинки, до нього цього не було. У нас тепер є обладнання, він нам підвищував зарплату, а тепер все – вниз піде», – перебиваючи один одного розповідали двірники.

«Аваков, який зараз порушує ці справи, у Харкові тут вже обікрав усіх, на ньому було вже 10 кримінальних справ, до тих пір, поки він не втік в Італію і там під пальмами дописував у Фейсбук, тому чия би корова мичала, а Авакова б мовчала», – захищають Геннадія Кернеса учасники мітингу.

Під час мітингу бентежилися викликом Кернеса до Генпрокуратури міські депутати, директори заводів і зоопарку, зрештою й заступники міського голови.

«Розкажіть, кого він вбив, кого він катував, кого він викрав, можливо ми все зрозуміємо. Те, що зараз відбувається, це настільки неправильно, це настільки зневажливо для Харкова і харків’ян, що це може завершитися непотрібними наслідками для України», – попереджала на площі «Свободи» заступник міського голови Світлана Гарбунова-Рубан.

Кернеса і Жиліна пов’язують із нападами тітушок на майданівців

Прокурорів головного слідчого управління ГПУ зацікавили харківські сутички між прихильниками Євромайдану та хлопцями спортивної статури, так званих тітушок, що сталися 25 січня на центральних вулицях міста.

По виході від слідчих, міський голова Геннадій Кернес заявив журналістам, що до цих бійок стосунку не має, а справу, порушену за трьома кримінальними статтями (за підозрою в незаконному позбавленні волі або викраденні людини, катуваннях і погрозах убивством) назвав сфабрикованою на замовлення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«Я був правий у тому, що ця справа сфальсифікована Аваковим. Я себе не визнаю винним повністю. Все, що я прочитав, і з чим ознайомився, є матеріали, сфабриковані людьми, пов’язаними між собою, з міністром внутрішніх справ України Арсеном Борисовичем Аваковим. Не просто пов’язаними, а робочими, товариськими, фінансовими відносинами», – заявив біля стін Генпрокуратури Геннадій Кернес.

Політичний опонент Кернеса – керівник МВС України Арсен Аваков – останніми днями не коментував заяви харківського міського голови.

Раніше координаційна рада Харківського Євромайдану вимагала від правоохоронних органів розслідувати дії Геннадія Кернеса та Євгена Жиліна (лідера «Оплоту»), з яким пов’язують напади тітушок, організації та здійснення бійок під час протестних акцій майданівців.

Журналісти низки видань оприлюднювали інформацію про існування в Харкові цілої мережі бійцівських клубів, близьких до Добкіна і Кернеса, що постачали «штурмовиків» для боротьби з євромайданівцями та розгону політичних акцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG