Доступність посилання

ТОП новини

Нелегітимний «референдум». Влада Криму обіцяє високу явку


На заклик Меджлісу кримськотатарського народу, в п’ятницю відбулися масові акції у вигляді «живих ланцюгів» по всього Криму на знак протесту проти «референдуму» і за єдність України
На заклик Меджлісу кримськотатарського народу, в п’ятницю відбулися масові акції у вигляді «живих ланцюгів» по всього Криму на знак протесту проти «референдуму» і за єдність України
У Криму йде активна підготовка до «референдуму», на якому хочуть визначити майбутнє півострова. Тимчасово обмежили в’їзд на територію Криму. Тож «референдум» буде проходити без міжнародних спостерігачів, проукраїнської агітації і без рівного доступу журналістів. «Референдум» призначений на неділю, 16 березня. На нього з кримського бюджету, як повідомляють, витратили 11 мільйонів гривень. Конституційний суд України визнав проголошений «референдум» незаконним. На його нелегітимності наголошено і в резолюції Європарламенту.

Виборчі дільниці почали свою роботу 13 березня. До людей приходять запрошення на «референдум». Виборча комісія Криму підготувала 2,2 мільйона бюлетенів – російською, українською та кримськотатарською мовами. І це при тому що в АРК разом із Севастополем проживає 1,8 мільйона виборців, тож це на 20% більше, аніж потрібно.

Правила опитування мешканців півострова озвучив перший віце-прем’єр самопроголошеного кримського уряду Рустам Теміргалієв.

«16 березня будь-який кримчанин, який має право голосу та відповідні документи, може прийти на виборчу дільницю і зробити свій вибір», – заявив він.

Меджліс закликає бойкотувати референдум

У соціальних мережах поширюється інформація про те, що до Криму для голосування на незаконному «референдумі» масово звозять росіян. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав народний депутат від «Батьківщини» Олександр Бригинець.
Акім Бекіров
Акім Бекіров

Житель Сімферополя Акім Бекіров вирішив не йти на «референдум», оголошений владою автономії. «Зараз «референдум» нічого не дасть Він тільки зробить гірше», – вважає він.

«Я не піду на цей «референдум», тому що, по-перше, я не хочу жити в Росії, я хочу жити в Україні. По-друге, наша кримська влада не легітимна, вважаю її самообраною. По-третє, питання в «референдумі» сформульовані неправильно, вони не дають права вибору людям. По-четверте, я прислухався до Меджлісу – бойкотуватиму «референдум», – зазначає Акім Бекіров.

Меджліс кримськотатарського народу не визнає «референдум» і закликає бойкотувати його.

82 відсотки кримчан за вступ до Росії – Теміргалієв

Політолог Дмитро Омельчук каже, що кримчани відчули на собі повну безпорадність нинішньої української влади. Ні одна політична партія України, відділення якої діє в Криму, навіть не висловила свого ставлення до «референдуму».

«Тобто, по суті справи, ми сьогодні є в ситуації, яка ще більше здійснить розкол суспільства в Криму. Партія регіонів так довго створювала тут страшилку у вигляді бандерівців, які повинні сюди прийти, що вони проґавили іншу загрозу, яка тепер тисне на них самих», – наголошує Омельчук.

Перший віце-прем’єр кримського уряду Рустам Теміргалієв заявив, що близько 82 відсотків кримчан підтримують вступ Криму до складу Російської Федерації. За результатами опитування, проведеного Кримським республіканським інститутом політичних і соціологічних досліджень, понад 77 відсотків жителів Криму на референдумі проголосують за входження автономії до складу Росії.

Тим часом, 14 березня, Конституційний суд України визнав неконституційною постанову Верховної Ради Криму «Про проведення загальнокримського референдуму» від 6 березня.

А днем раніше Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій зазначено, що кримський «референдум» є не легітимним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG