Доступність посилання

ТОП новини

Обама повідомив Путіна про ціну для Росії за її дії щодо України


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
Президент США Барак Обама у телефонній розмові в неділю з президентом Росії Володимиром Путіним наголосив, що США в координації з європейськими партнерами готові змусити Росію заплатити ціну за її дії щодо України.

Як повідомив Білий дім, Обама наголосив Путіну, що кримський «референдум» (лапки як в оригіналі – ред.), який порушує Конституцію України і відбувається під натиском воєнного вторгнення Росії, ніколи не визнають ні Сполучені Штати Америки, ні світова спільнота.

Обама також наголосив Путіну, що дії Росії порушують суверенітет і територіальну цілісність України, за що Москві доведеться заплатити.

При цьому Обама наголосив, що ще лишається чіткий шлях дипломатичного вирішення кризи, який би відповідав інтересам і Росії, і народу України.

Президент США в перебігу розмови звернув увагу співрозмовника з Кремля, що влада України далі продовжує здійснювати конкретні заходи задля деескалації кризи, особливо в підготовці до весняних виборів і до конституційної реформи. Обама попросив Росію негайгно підтримати розміщення в Україні міжнародних спостерігачів, які б допомогли відвертати акти насильства з будь-якого боку.

Водночас президент Обама повторив, що дипломатичне вирішення неможливе, доки російські війська продовжують вторгнення на територію України, і що широкомасштабні військові навчання Росії на кордонах із Україною тільки посилюють напруженість.

Крім того, заявив президент США Барак Обама, державний секретар США Джон Керрі готовий далі працювати з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і зі владою України задля пошуку дипломатичного виходу з кризи, повідомив Білий дім.

Раніше в неділю, а за московським часом уже по півночі в понеділок, у Росії Кремль оприлюднив цілком іншу версію звіту про цю розмову. За нею, Путін лише твердив Обамі про нібито «нездатність і небажання нинішньої київської влади приборкати ультранаціоналістичні і радикальні угруповання, які дестабілізують становище і тероризують мирних мешканців, у тому числі російськомовне населення і наших співвітчизників».

Як випливає з повідомлення, при цьому Путін ніяк не згадував про свавілля російських ультранаціоналістичних і радикальних угруповань, які останніми днями дестабілізували становище і тероризували мирних мешканців міст Сходу України, в першу чергу Донецька і Харкова, де російські ультранаціоналістичні і неофашистські угруповання нападали на мирних прихильників єдності України, що призводило до загибелі людей.

Натомість, як стверджує Кремль, Путін заявляв Обамі, ніби проведення «референдуму» у Криму «повністю відповідало нормам міжнародного права і Статуту ООН».

За цим повідомленням, той «референдум» «брав до уваги, зокрема, відомий косовський прецедент», який сама Росія свого часу відмовилася визнати й не визнає досі.

Раніше Сполучені Штати Америки, як також і Європейський союз, попереджали, що відмова Росії відкинути результати незаконного кримського «референдуму» матиме за наслідок запровадження проти Москви чергового кроку санкцій. Зокрема, вже у понеділок від ЄС чекають запровадження візових обмежень і замороження активів стосовно низки чільних діячів Росії, які підтримують анексію Москвою частини території України. Цього ж дня чи наступними днями на аналогічні кроки очікують і з боку США. І Вашингтон, і Брюссель попереджали, що це ще не останні можливі кроки проти Москви, якщо вона продовжить ескалацію напруженості навколо її воєнного вторгнення до України. Йтиметься, зокрема, про широкосяжні економічні санкції.
XS
SM
MD
LG