Доступність посилання

ТОП новини

Світ засуджує рішення Путіна про анексію Криму


Робітники прибирають букви з будівлі кримського парламенту, Сімферополь, 18 березня 2014 року
Робітники прибирають букви з будівлі кримського парламенту, Сімферополь, 18 березня 2014 року

Провідні держави світу відразу ж одностайно негативно відреагували на підписання у вівторок в Москві президентом Росії Володимиром Путіним угоди із самопроголошеною владою Криму щодо анексії півострова Росією. Віце-президент США Джозеф Байден пообіцяв після цього рішення президента Росії ще сильніші санкції з боку Заходу. Такий же осуд анексії Криму главою Кремля і санкції проти Росії оголосили очільники Великої Британії, Франції, Польщі та низки інших країн світу.

Звертаючись до спеціальної сесії російського парламенту в Кремлі перед підписанням цією угоди із вже нібито незалежним Кримом, президент Володимир Путін сказав, що він не сумнівається у затвердженні парламентом відповідного закону про приєднання українського півострова до Росії.

«Сьогодні, базуючись на результатах референдуму в Криму, опираючись на волю народу, пропоную на розгляд Федеральних зборів і прошу розглянути конституційний закон про прийняття до складу Росії двох нових суб’єктів Федерації – республіку Крим і місто Севастополь. А також ратифікувати підготований для підписання договір про входження республіки Крим і міста Севастополя в Російську Федерацію. Не сумніваюсь у вашій підтримці», – заявив Путін.

Хоча він і заперечував тут звинувачення Заходу в тому, що референдум в Криму суперечить всім нормам міжнародного права, та все ж відразу ж після підписання цієї угоди главою Кремля із представниками маріонеткового уряду з Сімферополя, почали надходити світові реакції засудження цього рішення Путіна.

«Крим завжди був невід’ємною частиною Росії» – Путін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00


Світ не визнає включення Криму до складу Росії

Віце-президент США Джозеф Байден, котрий перебуває у цей час з візитами до Польщі і країн Балтії, заявив під час зустрічі з польським прем’єр-міністром Дональдом Туском, що після продовження Росією процесу анексії Криму світ накладе на Москву ще потужніші санкції.

«Росія запропонувала багато аргументів, щоб виправдати те, що є нічим іншим, як захопленням територій, про що вів мову сьогодні Путін. Але світ бачив дії Росії і відхилив їх, як безпідставні, некоректні за своєю логікою», – наголосив Байден.

Він також попередив, що такі дії Москви «лише приведуть до економічної і політичної ізоляції Росії».

Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ заявив у парламенті в Лондоні, що Захід не потерпить провокацій, які можуть призвести до вторгнення армії Росії в інші регіони України. Він також назвав дії Путіна щодо Криму «анексією», «захопленням територій».

«Навіть найбільша кількість брехні та спотворення демократичних процесів і перекручені історичні посилання не можуть замаскувати того, що це є вторгнення у суверенну державу і захоплення частини її територій, без жодної поваги до законів тієї країни і до міжнародного права», – зазначив Гейґ.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель назвала дії Росії щодо Криму «анексією, що суперечить міжнародному праву».

Президент Франції Франсуа Олланд закликав лідерів ЄС дати «сильну відповідь» Росії на саміті в Брюсселі цього тижня. Він також заявив, що Франція не визнає протиправне «приєднання Криму до Росії».

Анексію Росією Криму засудили – Польща, Румунія, Молдова, країни Балтії. Негативні реакції світу про ці дії Путіна продовжують надходити. Відомо також, що українську кризу та незаконні дії Москви щодо Криму й України у цілому розгляне спеціальна сесія ООН, призначена на 20 березня.

Президент США Барак Обама збирає союзників «Групи семи» та Євросоюзу для зустрічі наступного тижня в Нідерландах у рамках ядерного саміту, щоб обговорити можливі дії на адресу Росії у зв’язку з ситуацією в Україні. До «Групи семи» входять США, Канада, Франція, Німеччина Італія, Японія Велика Британія.


НАТО – Північноатлантичний альянс зупинив військову співпрацю з Росією та скасувало всі спільні військові навчання країн-членів, що планувалися раніше спільно з Росією. Альянс засуджує анексію Криму з Росією.

Рада Євросоюзу в закордонних справах – Заклик до Росії припинити порушення територіальної цілісності й суверенітету України.

Польща – Варшава закликає до повного припинення енергетичної співпраці з Росією та називає дії Москви в Криму «брутальними порушенням всіх міжнародних норм».

Молдова – Кишинів засудив анексію Криму Росією і попередив, що Москва зробить помилку, якщо так само відреагує на прохання керівництва самопроголошеного Придністров’я щодо приєднання його до Росії.

Румунія – В Бухаресті заявили, що те, що трапилося з Кримом сьогодні – є порушенням міжнародного права.

Німеччина – Приєднання Криму до Росії названо в Берліні «анексією, що суперечить міжнародному праву».

США – Джозеф Байден: «Росія запропонувала багато аргументів, щоб виправдати те, що є нічим іншим як захопленням територій, про що вів мову сьогодні Путін. Але світ бачив дії Росії і відхилив їх, як безпідставні, некоректні за своєю логікою». Президент США Барак Обама збирає союзників «Групи восьми» та ЄС для зустрічі наступного тижня в Нідерландах, щоб обговорити можливі дії на адресу Росії у зв’язку з ситуацією в Україні.

Японія – Оголосила санкції проти Росії внаслідок «великого фарсу» щодо Криму.

Китай – Закликав до міжнародного посередництва для мирного вирішення української кризи і збереження суверенітету України.

ООН – Збирає сесію Генеральної асамблеї ООН з української кризи 20 березня.

Велика Британія – Міністр закордонних справ Вільям Гейґ: «Навіть найбільша кількість брехні та спотворення демократичних процесів і перекручені історичні посилання не можуть замаскувати того, що це є вторгнення у суверенну державу і захоплення частини її територій, без жодної поваги до законів цієї країни і до міжнародного права».

Франція – Президент Франції Франсуа Олланд закликав лідерів ЄС дати «рішучу відповідь» Росії на саміті в Брюсселі цього тижня. Він також заявив, що Франція не визнає протиправне «приєднання Криму до Росії».

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG