Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан і «підтримує міжнародне право», і «розуміє» анексію Криму


Міністерство закордонних справ Казахстану заявило сьогодні, що Астана «знову наголошує на відданості фундаментальним засадам міжнародного права відповідно до Статуту ООН».

Водночас, мовиться в повідомленні, в Казахстані сприйняли «референдум» у Криму як «вільне волевиявлення народу цієї автономної республіки» і «з розумінням» ставляться до рішення Росії «в умовах, що склалися».

При цьому в нинішній заяві вже нічого не сказано про необхідність забезпечити територіальну цілісність України, про що Казахстан заявляв тиждень тому.

Сьогодні в Москві президент Росії Володимир Путін підписав із фактичними керівниками Криму угоду про вступ Криму й Севастополя до складу Росії за результатами незаконно проведеного там референдуму про це. Він також попросив парламент Росії затвердити цю анексію частини території України.

Москва стверджує, ніби її вторгнення до України і анексія Криму «відповідають міжнародному праву». Більша частина світової спільноти, включно з ООН, наголошує, що дії Москви грубо порушують самі засади міжнародного права.

Казахстан є членом цілої низки інтеграційних проектів під проводом Москви і здебільшого підтримує міжнародні кроки Росії. Водночас у реваншистських колах у Росії лунають заяви про необхідність «повернути» Москві північні регіони Казахстану, де росіяни за національністю становлять більшість чи значний відсоток населення.
XS
SM
MD
LG