Доступність посилання

ТОП новини

Щодня до Львова переїжджає 15-20 втікачів із Криму


Львів – Щодня до Львова переїжджає 15-20 кримчан і це не лише татари, але й українці та росіяни, які не визнають анексію Криму Росією. Вони не брали участь у так званому «референдумі» на півострові. На сьогодні на Львівщині перебуває понад 800 мешканців Криму.

Кримчани розселені по всій Львівській області, хтось проживає у галицьких родинах, більшість у санаторіях, пансіонах і готелях. Втім найважче нині морально, говорить кримська татарка з Сімферополя, лікар Севіль Конєєва. Жінка зі своїми донечками 3 і 5 років шостий день мешкає поблизу Львова. Виїхала з Криму, щоб уберегти дітей від шоку – споглядання танків і озброєних людей на вулицях, шуму пострілів і погроз.

Дуже конфліктно зараз у Криму після «референдуму», навіть друзі сперечаються, мають різні погляди в одному середовищі. Уявіть – друзі вже поміж собою конфліктують
Севіль Конєєва
«Дуже конфліктно зараз у Криму після «референдуму», навіть друзі сперечаються, мають різні погляди в одному середовищі. Уявіть – друзі вже поміж собою конфліктують…А причиною є дуже агресивна пропаганда, яка була останнім часом, дуже різні точки зору в людей. Вони не знають, кому вірити, не можуть знайти порозуміння. Ті, хто дивиться російські канали, просто зомбовані», – розповіла жінка.

Сім’я Севіль не дивилась російське телебачення, лише кримське та українське. Оскільки у Криму немає роботи, її чоловік поїхав працювати у Київ. А їхні батьки, вочевидь, залишаться у Криму.

«У мене такий стан, що я не хочу повертатись до того, що було. Ми стільки пережили і щоб зараз повернутись до того, я не можу цього прийняти. Ми з чоловіком будемо їхати з Криму. Я закохалась у Львів, тут такі гарні люди, я б хотіла, щоб мої діти жили серед таких людей. Важко у Криму жити не серед татар, бо інші кримчани не розуміють тебе, а тут я це розуміння знайшла. Розумію, що тут важко знайти працю, тому шукатимемо її у великих містах», – поділилася планами Севіль Конєєва.

Кримчани виготовляють закордонні паспорти

Дехто з кримських татар таки має намір повернутись на батьківщину, бо там їхня земля і могили рідних, хоча дуже побоюються стосовно безпеки дітей. Адже чули від рідних і знайомих, що вже складені «чорні списки» людей, не згодних із результатами «референдуму» і яких нова сепаратистська влада переслідуватиме. Більшість кримців не знають, як далі їм будувати своє життя, хтось планує їхати на Захід, переселятися до Туреччини.

Зараз багатьом кримцям на Львівщині виготовляють закордонні паспорти, розповів громадський активіст «Євромайдану» Олег Коляса. Найбільшою проблемою він називає те, що львівська влада не знає, що через місяць-два робити з кримцями, як ними опікуватись і допомагати. Бо наразі це все відбувається за підтримки мешканців області й підприємців.

Люди хочуть їхати лише до Львова. Статус біженця отримати не можуть, бо це внутрішнє переселення, тому вони можуть отримати лише тимчасову реєстрацію
Олег Коляса
«Люди хочуть їхати лише до Львова. Статус біженця отримати не можуть, бо це внутрішнє переселення, тому вони можуть отримати лише тимчасову реєстрацію. А що далі? Як далі бути? Можливо, окремим людям надаватимуть особливий статус. Поки що все вони мають, є де жити і є продукти», – говорить волонтер Олег Коляса.

У Криму розпочались переслідування з боку проросійських організацій

Львівщина може прийняти близько 4 тисяч кримців. Однак зголосились допомогти й інші області, зокрема Волинська, Тернопільська, Дніпропетровська, Житомирська, куди активісти громадського сектору «Євромайдан» скеровують мешканців Криму.

У нас є працівники ООН із питань біженців, вони знають, як цим людям допомогти і нас навчать, бо ми не маємо такого досвіду
Ірина Сех
«Є такі люди, що не мали грошей навіть на квитки, їх потрібно одягнути і взути. Є підприємці, які хочуть допомогти фінансово, потребують діти одягу. Ми це все вирішуємо. У нас є працівники ООН із питань біженців, вони знають, як цим людям допомогти і нас навчать, бо ми не маємо такого досвіду», – наголосила голова Львівської облдержадміністрації, депутат від ВО «Свобода» Ірина Сех.

Кримські татари та українці мають підстави для побоювань щодо повернення додому. Адже, за інформацією Громадської комісії з питань розслідування і попередження порушень прав людини в Україні, на півострові розпочалися переслідування за етнічною ознакою. Вже відомі випадки, коли представники проросійських організацій змушують етнічних українців виїжджати за межі Криму.

Новий дім для кримських татар – Львів, Київ, Донецьк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG