Доступність посилання

ТОП новини

Зброя для цивільних – фактор напруження чи захист від «беззахисності»?


Київ – Скільки зброї «щезло» у міліції до і за час Майдану, намагається зараз з’ясувати МВС. Паралельно триває кампанія із добровільної здачі громадянами незареєстрованих пістолетів, автоматів, гвинтівок. Натомість окремі політики закликають озброювати народне ополчення, а деякі громадські організації спільно з нардепами хочуть законодавчо закріпити ліцензування на зброю для цивільних осіб, бо наразі такого закону в Україні немає.

Значна кількість незаконної зброї зараз – на руках, і це – чинник криміногенного напруження, вважає міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За його словами, міністерство проводить до 26 березня інвентаризацію на предмет втраченої зброї і боєприпасів.

Значна частина вогнепальної зброї і спецзасобів втрачена у Західних регіонах під час захоплення приміщень органів внутрішніх справ
Арсен Аваков
«Проте попередньо, наприклад, відомо, що тільки у Львівській області нестача складає 638 пістолетів, 43 автомати Калашникова, 6 гвинтівок і близько трьох тисяч набоїв. Значна частина вогнепальної зброї і спецзасобів втрачена у Західних регіонах під час захоплення приміщень органів внутрішніх справ», – говорить міністр.

У березні українці можуть добровільно здати незареєстровану зброю, зауважує Аваков. За його словами, станом на 18 березня люди здали 858 одиниць вогнепальної зброї, зокрема, армійського зразка, та понад сім тисяч боєприпасів.

Потрібно дати змогу людям озброюватися на законних підставах – Учайкін

Люди зараз відчувають себе беззахисними: спочатку стріляли в мітингувальників на Майдані, а тепер в Україні взагалі окупаційні війська, тому всі до заклику МВС не дослухаються, вважає голова наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін. На його думку, потрібно дати змогу людям озброюватися на законних підставах. Тому у Верховній Раді варто зареєструвати законопроект щодо зброї і боєприпасів, де детально прописати механізм отримання ліцензії.

Наразі цього в Україні на законодавчому рівні немає, на відміну від багатьох європейських держав, немає, наголошує Учайкін.

Ми хочемо надати цьому процесу законодавчий статус. І я не можу сказати, що процедура буде спрощена
Георгій Учайкін
«Ми хочемо надати цьому процесу законодавчий статус. І я не можу сказати, що процедура буде спрощена, навпаки, я думаю, що багато хто буде закидати нам, що ми зробили підготовку майбутнього власника зброї більш ретельною», – вважає він.

Спокій і совість?

За словами соціопсихолога Олега Покальчука, мати зброю і бути готовим нею скористатись – різні речі. Покальчук зазначає, що особисто він не проти навіть спрощення процедури отримання ліцензії на вогнепальну зброю, тому що тут йтиметься більше про внутрішній спокій громадян, аніж про реальну практику користування.

«Коли в Україні з’явилася травматична зброя, то доступні умови для її придбання були, зокрема, у журналістів. І наскільки я пригадую, за ці місяці трагічних подій жоден із журналістів не захистив себе за допомогою цієї зброї, навіть не вжив її», – згадує він.

Соціолог Володимир Паніотто натомість виступає проти озброєння людей, мотивуючи це низьким рівнем правової свідомості українців, які звикли жити «не за законом, а за совістю».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG