Доступність посилання

ТОП новини

Парламент визначив статус окупованого Криму і долю кримських татар


Київ – Україна боротиметься за відновлення територіальної цілісності та приєднання Криму, вона визнає кримськотатарський народ корінним, а Кримський півострів – має режим тимчасово окупованої території. Ці та інші рішення, пов’язані з військовим вторгненням Росії на українську територію, ухвалила в четвер Верховна Рада. Законодавці пропонують переслідувати за законом тих, хто намагається в Криму займатися контрабандою та іншою злочинною діяльністю, а вартість енергоресурсів для півострова – збільшити в кілька разів, до європейського рівня. Водночас громадянам України, які залишаються в окупованій зоні, всіляко допомагатимуть. Що ж до українських військових на півострові, то їх намагатимуться вивести звідти зі зброєю та кораблями.

Верховна Рада ухвалила декларацію про боротьбу за звільнення України. За неї проголосували 274 депутати за необхідних 226.

У цьому документі українська влада закликає міжнародну спільноту не визнавати самопроголошену «Республіку Крим» і анексію Криму та Севастополя Російською Федерацією, яка відбулася «з грубим порушенням фундаментальних норм міжнародного права і загальновизнаних засад співіснування держав».

«Від імені народу України Верховна Рада України заявляє, що Крим був, є і буде у складі України. Український народ ніколи й за жодних умов не припинить боротьби за звільнення Криму від окупантів, хоч би якою важкою і тривалою вона була», – йдеться в документі.

Український парламент також підтвердив права кримськотатарського народу як корінного народу України, і повноваження його самоврядних органів – Меджлісу й Курултаю. Відповідний законопроект запропонував Петро Порошенко, його ухвалили 284 голосами. Окрім нього, парламент зобов’язався розробити низку законів щодо кримських татар. Цю ініціативу підтримав і лідер кримськотатарського народу, депутат від «Батьківщини» Мустафа Джемілєв.

Цей документ засвідчує, що Україна обирає шлях розвитку європейської, цивілізованої держави
Мустафа Джемілєв
«Ця постанова, яку запропонував наш колега Петро Порошенко, дає змогу розпочати відновлення прав кримськотатарського народу на території України. Цей документ засвідчує, що Україна обирає шлях розвитку європейської, цивілізованої держави, яка поважає права людини та міжнародні норми», – наголосив, виступаючи з трибуни парламенту, Джемілєв.
Українські військові покидають базу в Перевальному, Крим, 20 березня 2014 року
Українські військові покидають базу в Перевальному, Крим, 20 березня 2014 року

Крим визнали окупованою територією України з особливим статусом

Крим, який окупували російські війська, і про приєднання якого до Росії заявив президент Росії Володимир Путін, отримав особливий статус окупованої території України. Закон щодо особливого правового режиму на тимчасово окупованій території та врегулювання прав громадян на цій території підтримали 276 депутатів, у першому читанні.

Тимчасово окупованою територією тепер вважаються Крим і місто Севастополь, внутрішні води, море, підводний та повітряний простір довкола них.

Верховна Рада має намір покласти відповідальність за порушення прав людини, за охорону культурної спадщини й відшкодування збитків на Росію. Рішення окупаційних органів влади вважаються незаконними, а українці та іноземні громадяни мають право потрапляти до Криму лише з відома української сторони. Законопроект доповнюватимуть і деталізуватимуть, і можуть ухвалити, починаючи з вівторка, коли парламент продовжить свою роботу.
Російські військові біля української бази Перевальне
Російські військові біля української бази Перевальне

Українські військові мають вийти з Криму з кораблями і зброєю – Соболєв

Перший заступник керівника фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв наголосив, що Україна не кидає напризволяще своїх громадян в окупованій зоні, вони отримуватимуть допомогу і зможуть зберегти зв’язок з материковою Україною. Україна протидіятиме намірам Росії викликати потік біженців, щоб українських громадян в Криму практично не залишилося. Що ж до Збройних сил України, заблокованих на півострові, то влада розглядає можливість їхнього виведення на материк, зауважив Сергій Соболєв.

«Має бути режим повного сприяння для виведення українських військових з тимчасово окупованої території. З технікою, озброєнням, з усім необхідним. Те, що пропонує російська сторона, кинути все і фактично на колінах повзти на материк – це приниження. Саме тому ми ведемо переговори, до яких маємо намір залучити міжнародну спільноту. Гадаю, питання вирішиться на наступному тижні», – зазначив Соболєв.

Такі рішення парламенту підтримала й Партія регіонів, не голосували тільки комуністи. Зокрема, заступник керівника фракції регіоналів Михайло Чечетов наголосив, що в умовах агресії проти України сперечатися – не час.

Треба кричати на ввесь голос і показати світові консолідовану позицію. А хто є хто в політиці – можна розбиратися потім
Михайло Чечетов
«Це спроба забрати в нас незаконно, неконституційно частину території – тож треба кричати на ввесь голос і показати світові консолідовану позицію. А хто є хто в політиці – можна розбиратися потім. Уряд показав консолідовану позицію, парламент – так само. В нас немає розбіжностей щодо того, що робити, і щодо оцінки того, що відбулося», – заявив Чечетов.

Парламент не засідатиме до вівторка, однак у п’ятницю спікер і депутати продовжать працювати з урядом, зокрема – відбудеться зустріч керівників фракцій, депутатських груп і голів комітетів із представниками економічного блоку Кабінету міністрів. Ітиметься про ситуацію в Криму й в Україні загалом.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG