Доступність посилання

ТОП новини

Візи з Росією: у Москві кажуть, що Київ «не думає про людей»


Київ – Запровадження візового режиму з Росією є рішенням поспішним і малореальним для втілення, вважають деякі фахівці. Рішення Ради національної безпеки й оборони України, оголошене 19 березня, поставив під сумнів навіть прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. А в Москві рішення назвали політичним і таким, що ускладнить, перш за все, життя громадян.

У Раді національної безпеки й оборони рішення про візовий режим із Росією прагнуть запровадити якнайшвидше. Почати хочуть із в’їзду росіян за закордонними паспортами. «МЗС це має опрацювати. В найближчі вже години має бути пропрацьовано механізм, щоб тільки за закордонними паспортами міг бути допущений в’їзд в Україну до того моменту, як буде запроваджено візовий режим», – заявив напередодні ввечері секретар РНБО Андрій Парубій.

У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що опрацьовують рішення РНБО і готові найближчим часом внести на розгляд уряду відповідні пропозиції. Водночас рішення РНБО стане можливим лише після відповідного указу виконувача обов’язків президента України – за законодавством, РНБО є лише консультативно-дорадчим органом.

Поговорити з цього приводу з Олександром Турчиновим, тимчасовим очільником держави, має намір прем’єр Арсеній Яценюк. Він вважає, що з ініціативою про візові обмеження поспішати не слід, і нагадує, що раніше аналогічні ідеї лунали з російського боку. Тож рішення, імовірно, буде симетричним, і суттєво зашкодить жителям прикордонних із Росією областей.

Луганці про можливий візовий режим із Росією
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00


У Росії рішення РНБО назвали політичним

Політичним рішенням назвав ініціативу української сторони спікер російської Держдуми Сергій Наришкін. «Це політичні заяви, вони вкотре показують, що самопризначена влада у Києві не думає про людей. А ви розумієте, що і в Україні, і в Росії населення пов’язане тисячами й тисячами щонайменше родинних зв’язків. У випадку запровадження візових обмежень, візового режиму, звісно, для наших громадян будуть значні труднощі», – заявив він.

Минулого року, за даними Державної служби статистики, український кордон перетнули понад 10 мільйонів громадян Російської Федерації. Журналіст Сергій Сидоренко у коментарі Радіо Свобода зазначив, що обслуговувати таку кількість охочих в’їхати в Україну нереально. За його словами, для цього немає ані матеріальних, ані трудових ресурсів.

«Немає ані приміщень, ані системи, яка дозволила б видавати таку кількість віз, ані штату, зокрема у МЗС. У принципі, створити цю систему зараз, коли Україна і Росія майже воюють, неможливо, тому що Росія, наприклад, не буде давати землю під нові консульства», – наголосив він.

У МЗС України плани щодо нової процедури пояснюють тим, що російсько-український кордон «на даний момент перетинає багато екстремістів». Однак, на думку Сергія Сидоренка, візи навряд чи вирішать цю проблему: «Кому не буде видаватися віза? Тому, хто є у базі даних. То нехай прикордонники перевіряють це при перетині кордону без видачі візи».

Як заявив у четвер новий очільник фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, візовий режим – лише одна з пропозицій. Наразі ж розглядається питання про спеціальний режим реєстрації осіб, охочих перетнути російсько-український кордон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG