Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Європа вагатиметься із санкціями, Путін забере не лише Крим – Огризко


Володимир Огризко, колишній міністр закордонних справ України
Володимир Огризко, колишній міністр закордонних справ України
Київ – Економічні санкції Європи проти Росії за анексію Криму є наразі недостатніми. Якщо реакція США стала адекватною, відповідь деяких європейських політиків виглядає кволою. Таку думку висловив в інтерв’ю Радіо Свобода колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко. На його погляд, з такою реакцією Європи Путін може спокуситися не лише на Крим, а й на інші регіони України.

– Як Ви оцінюєте реакцію Заходу (реакцію, з одного боку, Сполучених Штатів, а з іншого, Європейського Союзу) на анексію Росією Криму – частини української території?

Росія показала, що вона, фактично, більше не керуватиметься міжнародним правом. Тобто, показала: «что хочу, то и ворочу»
– Я хотів би привітати американську адміністрацію за те, що вона нарешті почала запроваджувати точкові, дієві й (як ми бачимо з реакції Росії) болючі заходи. На такі заходи Росія справді буде змушена реагувати. Власне, сьогодні Росія показала, що вона, фактично, більше не керуватиметься міжнародним правом. Тобто, показала: «что хочу, то и ворочу». Звичайно, такий підхід ламає всю післявоєнну конструкцію світового устрою.

Але при виробленні реакції для Європи включається чинник грошей. Бо Європейський Союз справді має дуже тісні економічні стосунки з Росією. І от ми бачимо, як деякі європейські країни починають швидко рахувати свої збитки, бо санкції – це не тільки збитки Російської Федерації, це також збитки тих країн, які їх запроваджують. Але виникає питання, чи не варті ці, можливо навіть і сотні мільйонів доларів, щоб показати країні-агресору на її місце.

– Як Ви вважаєте, європейці все-таки переступлять цю певну економічну залежність від Росії?

У політичному плані європейці теж пішли доволі далеко і анонсовані зараз кроки свідчать, що вони не хочуть такого «повернення Криму»
– У політичному плані європейці теж пішли доволі далеко і анонсовані зараз кроки свідчать, що вони не хочуть такого «повернення Криму». А стосовно економіки вони собі вибудували чергову лінію: це вторгнення Росії у південно-східні області України. От тоді вони зреагують на такі дії Росії справжніми економічними санкціями. Але мені здається, що це політика фактичного підштовхування агресора до подальших дій.

– Така Ваша оцінка можливого підбурювання російського агресора стосується дій європейців, а не Сполучених Штатів?

– Звичайно.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG