Доступність посилання

ТОП новини

Україна асоційована з ЄС. Наразі тільки політично


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк обмінюється документами з президентом Європейської ради Германом Ван Ромпеєм під час підписання політичних положень угоди про асоціацію між ЄС і Україною у штаб-квартирі ЄС у Брюсселі, 21 березня 2014 року
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк обмінюється документами з президентом Європейської ради Германом Ван Ромпеєм під час підписання політичних положень угоди про асоціацію між ЄС і Україною у штаб-квартирі ЄС у Брюсселі, 21 березня 2014 року
Брюссель – ЄС та Україна у п’ятницю у Брюсселі підписали політичну частину угоди про асоціацію – символічний жест обрання Україною європейського шляху. Європейські лідери також шукали шляхи до власної незалежності від російського газу, який Кремль використовує як зброю політичного тиску. Водночас нинішнє офіційне анексування Криму Росією для ЄС ще не є поштовхом до застосування третього етапу санкцій – тобто економічних обмежень.

Європейський союз, підписавши з українцями частину угоди про асоціацію та обіцяючи одразу після президентських виборів ухвалити весь документ, таким чином реагує на «спрагу народу України до змін», заявив голова Європейської ради Герман Ван Ромпей.

Водночас співдружність серйозно почала шукати шляхи скорочення залежності від російського газу, насамперед домовившись, що їй слід протистояти Росії як одна команда.

Скорочення європейської енергетичної залежності, особливо від Росії, було ключовим елементом переговорів
Герман Ван Ромпей
«Скорочення європейської енергетичної залежності, особливо від Росії – саме це було ключовим елементом наших сьогоднішніх переговорів. У всіх за столом було глибоке переконання, що слід по-новому вести енергетичний бізнес», – пояснює Ван Ромпей.

Ця стратегія вже розпочала впроваджуватися в життя, зокрема, створенням взаємозв’язаних енергетичних мереж, чиненням перешкод зловживанням «Газпрому» на європейському ринку чи розробкою сланців.

Прем’єр-міністр Британії Дейвід Камерон, зі свого боку, додав: «Росія (в газовому бізнесі) потребує Європи більше, ніж Європа потребує Росії».

Із Кримом європейці відносини теж скоротили – Олланд

Тим часом президент Франції Франсуа Олланд каже, що той розширений «чорний список» осіб, винних у російській окупації України, – це лише частина можливостей Європи.

Ми звернулися до Єврокомісії, щоб вона приготувала націлені санкції, на випадок, якщо напруженість не спадатиме
Франсуа Олланд
«Існує ще й припинення відносин та співробітництва з Росією, – пояснює Олланд. – Водночас санкції сіють сумніви, і саме ці сумніви дають змогу повернутися до діалогу. Ми звернулися до Єврокомісії, щоб вона приготувала націлені санкції, на випадок, якщо напруженість не спадатиме, а ескалація зростатиме».

Водночас, каже французький лідер, ЄС вирішив скоротити всі комерційні, економічні та фінансові відносини з Кримом.

Той факт, що Рада Федерації Росії у п’ятницю офіційно ухвалила приєднання Криму, ще не є приводом для переходу Євросоюзу до повномасштабних економічних санкцій, зауважив голова Європейської ради Герман Ван Ромпей.

А от голова українського уряду Арсеній Яценюк у Брюсселі якраз заявив: щодо Росії слід застосувати справжній економічний важіль, бо Москва «продає газ здебільшого в Європу, а потім за євро, долари та фунти купує зброю, обладнання й танки і нападає на незалежну країну». «Це – неправильний бізнес», – зазначив прем’єр-міністр України, додаючи, що США та ЄС повинні зупинити Росію, яка вчинила міжнародний злочин.

Треба знайти засоби, щоб Росія почула – Яценюк

«Росія почала поводитися як озброєний гангстер на території Європи. І тому повинна бути знайдена гідна відповідь: як зупинити міжнародний злочин. І на столі повинні бути всі засоби й методи. Ми готові були спілкуватися з Росією, натомість вона надіслала 22 тисячі російського війська. Якщо Росія не чує, треба знайти засоби й методи, щоб вона почула. США чітко заявили, що вони роблять, ЄС – також», – зазначив Арсеній Яценюк.

Водночас голова українського уряду зауважив, що він усвідомлює, що тепер «Росія буде відіграватися на Україні». «Сьогодні вони вже оголосили, що вдвічі піднімуть ціни на газ. І цим у першу чергу б’ють по Східній Україні – умисно, щоб знищити нашу індустрію, щоб погіршити життя українців», – сказав Яценюк.

Напередодні лідери співдружності розширили список осіб, що відповідальні за ситуацію в Україні, – до 33. Обмеження на в’їзд до ЄС та замороження активів віце-прем’єра Росії Дмитра Рогозіна, радника Путіна Сергія Глазьєва, директора федерального інформагентства «Россия сегодня» Дмитра Кисельова та інших набрало чинності з моменту публікації в Офіційному журналі ЄС.

Резолюція саміту лідерів ЄС також виголошує: «Європейський союз підтверджує своє прагнення подальшого зміцнення політичної асоціації та економічної інтеграції з Грузією та Молдовою і має намір підписати парафовані з цими країнами угоди про асоціацію не пізніше від червня 2014 року».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG