Доступність посилання

ТОП новини

Росія мала б замислитись над ескалацією своїх кроків в Україні – єврокомісар


Росія мала б замислитись над ескалацією своїх кроків в Україні, заявив у неділю єврокомісар із питань розширення ЄС та Європейської політики Штефан Фюле.

Дії Росії останніх тижнів стосовно України, захоплення Криму є для Європи, Європейського союзу «великою несподіванкою», сказав він в ефірі чеського телебачення.

Дії Росії – «партнера, який довший час ховався за міжнародне право і використовував його як певне алібі для низки своїх особливих кроків, а зараз дістався до ситуації, коли оминає і ґвалтує міжнародне право, наскільки цього потребує», – дивують, сказав Фюле.

Як приклад єврокомісар привів порушення Росією Хельсінкського Заключного пакту ОБСЄ 1975 року про незмінність кордонів військовою силою, порушення постхельсінкського упорядкування в Європі.

На думку Фюле, майбутнє Європи залежить від того, як зараз відреагує Європейський союз на кроки Росії. При цьому ЄС і надалі визнає Крим частиною території України, додав він.

Запровадження санкцій із боку ЄС поки що торкнулось окремих осіб в Росії та Україні. Третя хвиля санкцій, вважає єврокомісар, матиме набагато більші наслідки. Санкції третьої фази з боку країн-членів ЄС матимуть економічний ефект, велику низку кроків можна буде ухвалювати в міру потреби і країни ЄС вже заявили про готовність до них вдатися, наголосив європейський діяч.

При цьому Штефан Фюле додав, що санкції щодо Росії є не самоціллю, а лише заходом, який ставить метою повернути Росію за стіл переговорів.
XS
SM
MD
LG