Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов вирішив пустити більшість державних резиденцій з молотка


Резиденція «Межигір’я»
Резиденція «Межигір’я»
Київ – Україна відмовляється від утримання низки державних резиденцій, підприємств, транспортних засобів та санаторіїв, якими опікується державне управління справами. Відповідний указ видав виконувач обов’язків президента, спікер Олександр Турчинов. Експерти вважають цей крок вчасним і очікують, що держава отримає вигоду на сотні мільйонів чи навіть на мільярди гривень. Проте опозиційні до нової влади політики називають продаж резиденцій небезпечним популізмом.

З молотка підуть державні резиденції президента й посадовців, майно санаторіїв «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця», карпатські державні дачі, транспорт і підприємства, якими керує Державне управління справами (ДУС), ідеться в указі в. о. президента Олександра Турчинова. Він доручив передати все майно ДУС, яке нині не використовується для потреб глави держави, підготувати для приватизації чи обслуговування соціальних потреб населення.

Журналіст-розслідувач Сергій Лещенко наголошує, що в часи правління Віктора Януковича ДУС зосередила у своїх руках нерухомість та об’єкти розкоші, які можна продати на користь Україні.
Продавати треба з аукціону, бо інакше повикуповують задешево наближені до влади люди
Сергій Лещенко
«Лише комплекси «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця» потребують 50 мільйонів гривень на рік на утримання. Продати їх – це велика економія, і додаткові кошти до бюджету. Продавати треба з аукціону, бо інакше повикуповують задешево наближені до влади люди. Лише земля під цими об’єктами, в елітних курортних зонах – потягне на сотні мільйонів доларів. Об’єкти ДУС у Криму ми фактично втратили. Але лишаються карпатські резиденції, літаки, горілчаний завод та інше майно», – сказав Сергій Лещенко Радіо Свобода.

Журналіст радить не продавати ці об’єкти тим, хто ними зараз користується. Бо це означатиме збитки для держави. Раніше Сергій Лещенко публікував списки, за якими лише у двох санаторіях мешкали або мали приміщення понад 130 колишніх та нинішніх посадовців, серед яких колишні президенти, прем’єри, генпрокурори та міністри. Частина з них, як-от Леонід Кравчук, не визнають, що користуються цим державним майном.

Сухий: продавати та проїдати держдачі – це популізм

Продаж майна ДУС не дасть бажаного ефекту для української економіки і для соціальної сфери, вважає заступник керівника парламентського комітету з праці та соцполітики, колишній регіонал Ярослав Сухий.

«Я вважаю такі заходи популістськими. Можна проїсти майно резиденцій один раз, а що робити далі? Основа соціальної політики не продаж майна, а єдиний соціальний внесок. Треба рухатися вперед, підіймати економіку, тоді зростатимуть платежі за соціальними внесками, зарплатня і бюджет. А те, що робить Турчинов – популізм», – вважає депутат.

Іншої думки дотримується низка українських експертів, серед яких і політтехнолог Тарас Березовець. Він вважає, що доречним буде продати майно ДУС, і на ці кошти стимулювати економіку чи озброювати армію.
Ці кошти мають іти не на проїдання, а в економіку чи в оборонну галузь
Тарас Березовець
«Крок Олександра Турчинова є логічним. Бо державне управління справами купувало непрофільні активи, і це тягнеться ще з радянських часів, – констатує політтехнолог. – Для чого зараз президентові та держслужбовцям горілчаний завод чи молокозавод, продукцію якого можна побачити хіба що десь у буфеті парламенту? Але ці кошти мають іти не на проїдання, а в економіку чи в оборонну галузь».

Водночас Тарас Березовець радить владі не поспішати з продажем резиденцій, баз відпочинку і підприємств харчової галузі, доки не знайдеться адекватний покупець. Політтехнолог припускає, що в стані фактичної війни малоймовірно, що прийде багато інвесторів, готових купувати об’єкти в Україні за їхню повну вартість
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG