Доступність посилання

ТОП новини

Путін прагне «легалізувати» свої дії за кордоном (світова преса)


Анна Шаманська

Світові видання продовжують писати про події в Криму. Деякі з них інтерпретують ситуацію в Україні та позицію Росії кардинально по-різному.

Американський журнал Foreign Policу вказує на те, що дії Росії стосовно Криму не настільки вже й нелегітимні, як це може здаватися. Принаймні, з погляду самої Росії. Видання наголошує, що анексія Криму і кримський референдум були проведені з порушенням міжнародного права, під дулами автоматів. «Тим не менш, – продовжує автор статті, – упродовж останніх трьох тижнів російські політики намагаються зробити все можливе, щоб додати хоча б краплю легальності до дій Москви за кордоном. Путін таки зміг «законно» виправдати перше поглинання нової території Росією від часів падіння Радянського Союзу». Автор статті застерігає: якщо (чи коли) Росія зазіхне на територію, подібну до Криму, вона вже має випробуваний внутрішній процес для реалізацій своїх реваншистських вимог.

Американське інтернет-видання U.S. News & World Report у світлі останніх новин із Криму закликає США до активної участі в подіях. Автор коментаря в ньому вважає, що не тільки Україна перебуває під загрозою, але й Грузія, Молдова і, можливо, навіть країни Балтії. Америка та її союзники мусять діяти швидко та скоординовано. Автор пише: «У світлі російських дій метою має бути підтримка вільної Європи в цілісності, яка тільки може бути досягнута. Крим не має бути в центрі уваги. Скоріше, дії Росії у Криму повинні були б надати стимул для забезпечення повної свободи решті Європи. Такий результат пішов би на користь країн, які перебувають під загрозою, а також США та їхніх країн-партнерів». Для досягнення цієї мети, пише автор коментаря, Америка має очолити комбіновану військову, дипломатичну та економічну стратегію разом зі своїми союзниками, щоб поставити крапку на можливих воєнних діях Росії в майбутньому. Україна, Грузія та Молдова мають бути інтегровані до трансатлантичного співтовариства, а оборона партнерів та союзників має бути поліпшена, вважає видання.

Австрійська газета Wiener Zeitung опублікувала інтерв’ю з Андрієм Ілларіоновим, російським економістом, який був головним економічним радником Володимира Путіна від 2000 по 2005 роки, а також представником Росії у «Групі восьми». Пізніше Ілларіонов публічно засудив політику Росії Путіна і тепер відкрито виступає проти його режиму. В інтерв’ю економіста спитали про наміри Путіна щодо Криму. «Чорноморський флот Росії має свої бази в Севастополі, – відповів Ілларіонов, – і Путін хоче закріпити їх за собою. Президент Росії побоюється, що нова українська влада може розірвати угоду про оренду та дозволити НАТО використовувати порти. Крім того, він хоче, щоб росіяни та російськомовні жителі мешкали в його імперії». З приводу логіки, якою користується Путін, Ілларіонов сказав: «Ним рухає почуття особистої і політичної влади. Він створив істерію з приводу становлення нової імперії. Через це всесвітня безпека перебуває в зоні ризику. Він буде продовжувати, поки його не зупинять».

Британська газета Financial Times пише, що анексія Криму, а тим паче можливе майбутнє захоплення Східної України обернеться для Росії катастрофою. Коментатор газети зазначає, що рішення Путіна захопити Крим було відчайдушною відповіддю на українську революцію, яку Кремль не міг ні зупинити, ні контролювати. Замість того, щоб бути внесеним до історії як слабкий лідер, який спостерігав за танцями на льоду в Сочі у той час, як Росія «втрачала» Україну, Путін вирішив іти на Крим. «Це спрацювало, – пише автор. – Через декілька днів він насолоджувався оваціями у Москві та високими рейтингами громадської думки». Але автор коментаря у Financial Times вважає, що ця стратегія не обернеться добром для Росії. «Захопивши Крим, Росія забезпечила те, що врешті-решт вона таки втратить Україну, – пише він. – Якщо російські війська прийдуть в Україну, можна очікувати первісного тріумфу в Москві, а на Заході – заламування рук. Але «демонстрація сили» в Україні в результаті серйозно послабить Росію».

Через дещо інше переймається англомовна провладна китайська газета Global Times. Видання пише про тиск, який і Москва, і Пекін відчувають із Заходу. Ба більше, вплив Вашингтона змушує їх почуватися «ненадійно». «Росія та Китай швидко розвиваються і мають сильні національні почуття. Вони проводять важливі й важкі внутрішні реформи, – пише видання. – Немає нічого важливішого від стабільних сусідів, і саме тому Росія та Китай все рішучіше беруться за забезпечення сильної національної безпеки. Якщо Вашингтон все ще відмовляється серйозно сприймати інтереси Пекіна та Москви і зрозуміти їхнє відчуття ненадійності, США зіштовхнуться з більшою кількістю неприємностей».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG