Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 26 березня. Нацменшини готуються тікати з України чи захищати Батьківщину?


Київ – Російських громадян та етнічних росіян в Україні переслідують – такі повідомлення продовжують з’являються у російських провладних медіа. Остання інформація там про те, що мовляв, російських льотчиків в Україні дискримінують та завертають у Росію, а понад 700 українських громадян лише за дві доби попросилися переселитися до Росії, нібито «через тиск, хаос та ксенофобію». Водночас українська прикордонна служба запевняє, що завертає лише окремих російських льотчиків, яким уряд заборонив в’їзд до України. Водночас українці різних національностей, зокрема і єврейського походження – звертаються до росіян з проханням не воювати з Україною, і попереджають, що тисячі таких, як вони, йдуть до Збройних сил, щоби боронити Батьківщину.

Російських льотчиків цивільної авіації перестали пускати до України – з такою нотою до української влади звернулося МЗС Російської Федерації. Кремль звинувачує Україну в дискримінації російських льотчиків.

У в російському МЗС звинувачують Україну в дискримінації льотчиків «Аерофлоту», котрі здійснюють польоти в українські міста. Мовляв, пілотів регулярно не пускають до України.

Про це йдеться у повторній ноті МЗС Росії, яку дипломати направили до Посольства України в Москві.

«За інформацією, одержаною від російського авіаперевізника «Аерофлот – російські авіалінії», Державна прикордонна служба України продовжує забороняти членам екіпажів повітряних суден російського авіаперевізника залишати борт повітряного судна з метою дотримання ними режиму робочого часу і часу відпочинку членів екіпажів повітряних суден при виконанні польотів на міжнародних повітряних авіалініях», – йдеться в документі.

Водночас у державній прикордонній службі України повідомляють, що за останній час не пропустили тільки одного громадянина Росії. Це сталося в ніч із 23 на 24 березня, під час оформлення пасажирів та членів команди літака, які прибули російською авіакомпанією «Аерофлот» в аеропорт «Бориспіль».

«Чоловік, який на контроль надав паспорт громадянина Російської Федерації, виявився одним із пілотів літака. Інших членів екіпажу, які прямували в Україну, в праві перетину кордону не обмежували. Проте командир екіпажу ухвалив рішення, що й інші члени екіпажу не перетинатимуть кордон», – повідомляють українські прикордонники на своєму сайті. Причиною недопуску в Україну пілота у прикордонній службі називають доручення правоохоронних органів України.

«Непропуск представників цивільної авіації через державний кордон України не носить масового характеру. Проте у разі офіційної заборони іноземцям в’їзду в Україну прикордонники зобов’язані відмовити в перетині кордону», – підсумовують в українській прикордонній службі.

Тим часом російське зовнішньополітичне відомство запевняє, що Україна, не пускаючи російських пілотів, «порушує положення міжнародних актів, спрямованих на дотримання вимог із безпеки польотів». Водночас російська сторона не реагує на постійні заяви української влади про порушення нею територіальної цілісності України у Криму, про невиконання умов Будапештського меморандуму, за яким Росія є одним з гарантів територіальної цілісності України. Більше того, російська сторона не пропускає до окупованого нею Криму низку українських громадян, серед яких навіть лідер кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради Мустафа Джемілєв.

МЗС Росії: росіяни тікають з України через хаос і ксенофобію

Ще одна інформація про переслідування росіян в Україні з’явилася на урядовій агенції ИТАР-ТАСС. Агенція запевняє, що майже 700 етнічних росіян, які проживають в Україні, звернулися в перші дві доби роботи «гарячої лінії» з допомоги росіянам в Україні, яку відкрив Мінрегіон Росії.

У цьому відомстві кажуть, що дзвінки та електронні листи на «гарячу лінію» найчастіше надходять з Київщини, Східної та Західної України.

Російське Міністерство регіонального розвитку зазначає: «Більшість співвітчизників (росіян в Україні) пояснюють бажання переселитися в Російську Федерацію побоюваннями за своє життя і життя близьких в умовах нестабільної суспільно-політичної обстановки, а також через зростання нетерпимості та дискримінації з боку радикально налаштованих громадян». Автори звернень нібито жаліються на ксенофобію та погрози через використання російської мови. Раніше російські посадовці говорили про спалах неонацизму та антисемітизму в Україні.

На такі заяви відповіли самі ж мешканці України. Вони публікують свої звернення-спростування до росіян у соцмережах, причому здебільшого – російською мовою, за яку «нібито погрожують». Чимало авторів – представляють національні меншини.

Одне з останніх відеозвернень записав російською мовою українець єврейського походження, який добровільно пішов до лав української армії.

Стоячи на тлі панорами навчань своїх однополчан, він зауважив: «Звертаюся до друзів у Росії. Не ми перетворили вас на ворогів. Це зробили обрані вами вожді. Я українець єврейського походження, а тим паче не можу бути нацистом, ксенофобом і антисемітом. Я проходжу курс молодого бійця. Ми вчимося захищати Батьківщину. Ми знаємо, що в кінці березня-на початку квітня російська армія планує вторгнення, щоб посадити в Києві свого ставленика. Цього не вийде. Бо українська армія має найбільший потенціал резервістів у Європі».

За словами автора звернення, Україна може за лічені години мобілізувати близько мільйона вояків запасу. Про ще більший запас резервістів говорять і українські та закордонні експерти. Між тим, нова українська влада призначила керівником Дніпропетровської області одного з лідерів української єврейської громади бізнесмена Ігоря Коломойського. Він же, щоб підтримати українську армію, заправив військову техніку багатьох підрозділів своїм коштом, та ініціював ще декілька кроків для підвищення обороноздатності України в південно-східному регіоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG