Доступність посилання

ТОП новини

Як адекватно реагувати на агресію Кремля? (Огляд преси)


Київ – Зараз деякі політики намагаються оцінювати дії Кремля з точки зору логіки та здорового глузду. Це є принциповою помилкою, переконує дописувач газети «День». Треба пам’ятати методи, форми і способи, якими протилежна сторона досягає власної мети, а саме: залякуванням, цинізмом, обманом, брудними технологіями, погрозами. Розуміючи це, треба вибудовувати відповідний адекватний підхід, наголошує дописувач. Прагматика та чіткі практичні орієнтири у відносинах із Росією, розуміння, що виключно дипломатією і сліпою вірою в обіцянки агресора проблему не вирішити – це те, що потрібно зараз Україні. Якщо Москва зосередила величезне наступальне угруповання військ у Криму та біля кордонів України – отже, є план іти далеко. Для чого Росії реактивні системи залпового вогню та фронтові бомбардувальники в Криму, стратегічна авіація, що перебазована під Воронеж, яка реально підготовлена для повітрянодесантних операції на глибину до 500 кілометрів від українських кордонів? Просто для того, щоб викинути в повітря сотню-другу мільярдів доларів? У Києва не повинно бути ілюзій. Про те, як потрібно діяти в цій ситуації, дописувач розмірковує у статті «Як повернути Крим?».

Як оцінюєте перший місяць роботи виконувача обов'язків президента Олександра Турчинова і нової влади загалом та чи має він моральне право й далі виконувати обов’язки глави держави? З цим запитанням «Газета по-українськи» звернулася до експертів. Дехто з них вважає, що Турчинов не спроможний критично мислити і ухвалювати відповідальні рішення. А робота новоствореного уряду є загалом провальною. Серед нинішньої влади, на думку експерта, немає жодної людини, окрім міністра освіти Сергія Квіта, здатної запропонувати хоча б одну раціональну ініціативу, спрямовану на покращення ситуації в країні. Натомість, як зауважує інший експерт, нова влада діє адекватно до непростих умов, в яких опинилася країна. Звичайно, є претензії до окремих тактичних рішень і кадрових призначень. Але владі вдалося головне – не піддатися на провокації Москви, і не втягнути Україну у велику війну, що могла б поставити крапку на її державності.

Україні терміново потрібна ефективна політика інформаційної безпеки як всередині країни, так і у світі – вважає експерт тижневика «Країна». Він переконаний, що одним із шляхів ліквідації інформаційної порожнечі – щодня визначений високопосадовець повинен доповідати про загальну ситуацію в країні й відповідати на всі актуальні запитання. Пояснювати політику держави щодо східних та південних регіонів, кримських татар та українців у Криму. Україна зараз у стані війни, наголошує експерт. Тому потрібен єдиний центр координації інформаційних потоків. Чого зараз, на жаль немає.

Загибель активіста «Правого сектора» Олександра Музичка потрібно розслідувати особливо прискіпливо. Якщо цього не станеться, авторитет МВС в суспільстві зменшиться, переконаний експерт газети «Сегодня». Однак він вважає, що смерть Музичка не призведе до нового витка протистоянь, позаяк «революційний бандитизм починає напружувати українців. Відтак ситуація скоро заспокоїться», – переконаний політолог.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG