Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 27 березня. Відключення російських каналів як «підступ Майдану»


У Росії обурюються через рішення українського суду тимчасово відключити низку російських каналів. Російські засоби інформації називають такий крок «цензурою» і «порушенням міжнародного права». Тим часом у самій Росії за виживання нині бореться телеканал «Дождь». У відключенні цього каналу з кабельних мереж федеральні російські засоби інформації політичного підґрунтя не бачать.

«Розмови про інформаційну самоблокаду почалися ще на Майдані: у лютому депутат від партії «Свобода» запропонував обмежити свободу слова, відключивши мовлення російського телебачення», – такі «передумови» для рішення українського суду відшукав телеканал «Росія-24».

У майже 4-хвилинному сюжеті позицію української сторони вирішили проігнорувати, зате записали з цього приводу Костянтина Долгова, уповноваженого російського МЗС із питань прав людини. Той вважає, що українська влада порушила свої міжнародні зобов’язання. «Звісно, такі рішення не мають нічого спільного з задекларованим де-факто владою у Києві прагненням піклуватися про права людини», – заявив він.

«Росія-24» звинувачує українську владу у тиску на кабельних операторів і посилається на відкритий лист асоціації «Укртелемережа» («Укртелесеть»), у якому нібито критикується рішення суду про тимчасове припинення мовлення російських каналів. «Вважаємо, що відключення російських телепрограм не тільки не вирішить зазначених у країні проблем, а навпаки викличе зворотню реакцію», – цитує асоціацію кореспондент «Росія-24».

Радіо Свобода звернулося до асоціації напряму. Генеральний директор Анна Купріянова пояснила: на тему можливого відключення російських каналів асоціація висловлювалася два тижні тому, але рішення суду не коментувала. Згадана у російському сюжеті цитата – витяг із листа за 11 березня.

Розповідаючи про «утиски свободи слова» в Україні, російські телеканали також посилаються на заяву представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуні Міятович, яка нібито назвала рішення суду у Києві «формою цензури». Радіо Свобода попросило офіс пані Міятович надати копію цієї заяви. Найсвіжіша заява, як пояснили в представництві ОБСЄ, датована 27 березня. У ній українську і російську сторони закликають «припинити інформаційну війну, припинити маніпуляцію з медіа і гарантувати безпеку журналістів». Однак у цій же заяві Дуня Міятович нагадує, що на початку березня у Криму відключили українські канали.

Заява, на яку ймовірно посилаються російські телеканали (зокрема, і вищезгаданий «Росія-24»), датована 11 березня. Тоді Дуня Мітович застерігала українських парламентарів утриматися від закликів до відключення російських каналів. Водночас у заяві за 27 березня представник ОБСЄ зокрема зазначає: «Якщо такі обмеження ухвалять правові інститути, наприклад, законодавчі органи, у відповідності до норм верховенства права, і якщо ці обмеження мають легітимну мету, є необхідними і пропорційними, їх можна визнати доречними».

У Росії все за законом?

Рішенням українського суду обурюється і Спілка журналістів Росії, і речник російського президента, а керівництво російського «Першого каналу» заявляє, що суд у Києві «підриває основи всього телевізійного ринку». Тим часом у самій Росії вижити намагається телеканал «Дождь», який зокрема активно висвітлював український Євромайдан. Із кінця січня зі своїх мереж телеканал відключили найбільші кабельні оператори Росії.

«Були дзвінки наступного змісту: під будь-яким приводом відключити телеканал «Дождь». Проблема з договором, технічний збій тощо – як завгодно пояснюйте, але ви маєте його відключити», – розповідала в ефірі радіостанції «Эхо Москвы» гендиректор «Дождя» Наталя Синдєєва.

Нині проти каналу ще й позиваються до суду, а редакцію виселяють із орендованого приміщення. Долю «Дождя» найбільші російські телеканали у своїх новинах переважно ігнорують. А вже згаданий речник Путіна Дмитро Пєсков імовірність тиску влади Росії на кабельних операторів спростовує. І стверджує, що сам дивується ситуації, що склалася. «Якщо ви стверджуєте, що звертаєтеся до оператора, а він за гроші не хоче вас до себе пустити, – це погано. Я навряд чи можу зрозуміти оператора, який відмовляється вас пустити за гроші», – заявив він безпосередньо у коментарі «Дождю».

Тим часом із четверга «Дождь» доступний клієнтам одного з найбільших українських кабельних операторів «Воля-кабель»: після рішення суду про тимчасове припинення трансляції низки найбільших російських телеканалів компанія вирішила транслювати «Дождь» на частоті, на якій раніше мовив російський «Перший канал»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG