Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко не годиться на президента, як і вигнаний Янукович (європейська преса)


Західні газети цитують звернення колишнього президента України Віктора Януковича, який втік до Росії і якому нібито зробили операцію на серці днями в Москві. Він каже, що передав текст цього звернення, як і лист до Партії регіонів про свій вихід з її лав, до російського агентства ІТАР-ТАРС. Янукович у зверненні до українців обіцяє боротися за виконання угоди з парламентом від 21 лютого і закликає не проводити президентські вибори 25 травня, а лише референдуми по регіонах щодо їхнього статусу. Оглядачі не виключають зв’язок колишнього українського глави з планами інтервенції військ Кремля на схід і південь України. Газети детально інформують про накопичення елітних частин російської армії поблизу східних кордонів України і попередження низки західних чільних військових про небезпеку вторгнення армії Росії в Україну. Преса у Європі також публікує думки експертів і політиків щодо ймовірних кандидатів на посаду президента України і відзначає лідерство в опитуваннях Петра Порошенка.

Впливова The Wall Street Journal інформує про чергове звернення до українців колишнього президента України Віктора Януковича, котрий втік до Росії, де його все ще називають легітимним. Разом з обіцянками боротися за виконання його угоди з Верховною Радою від 21 лютого, Янукович закликає не проводити 25 травня президентські вибори в Україні, а лише референдуми окремо по регіонах щодо їхнього статусу. Звернення, як зауважує газета, було передане від Януковича до російського агентства ІТАР-ТАСС. Газета також повідомляє, з посиланнями на аналітика Радіо Свобода Роберта Коалсона і кремлівського політолога Сергія Маркова, що Януковичу нібито прооперували серце цими днями в Москві. ІТАР-ТАРС також публікує і його лист до Партії регіонів, де він просить відрахувати його з її лав, не називаючи конкретних причин.

Газета також повідомляє про нарощування російських військових наступальних сил на східних кордонах України. Видання посилається на генералів Пентагону, які сказали у четвер, що Росія продовжує нарощувати свої війська на кордонах з Україною і приховано підтягує сюди засоби підтримки військ, необхідні саме в умовах воєнних дій. Представники Пентагону також кажуть, що армійські сили маскують свої наміри і тому важко визначити їхні наступні дії. Хоча американські генерали не виключають прямого вторгнення армій Росії в Україну. Тут також наводять слова британського міністра оборони Філіпа Хеммонда про те, що запевненням російського міністра оборони Сергія Шойґу про нібито відсутність у його армії намірів про вторгнення в Україну не можна вірити, бо управляє стратегією лише господар Кремля Володимир Путін.

Глава Бюро національної безпеки Польщі генерал Станіслав Козей попереджає на сторінках Rzeczpospolita, що «російська армія готова до вторгнення в Україну». Козей також вважає, що все залежить від політичного рішення з боку глави Кремля. Хоча польський генерал не виключає, що Путін може тепер і не дати наказу на вторгнення в Україну, але вимагатиме посилення диверсійної активності російської агентури в східних та південних регіонах з метою дестабілізації тут на тривалий час, щоб викликати своєрідне повторення кримського сценарію. Експерти також не виключають використання у планах Путіна в Україні і колишнього українського президента Віктора Януковича, котрий виступає зі все агресивнішими заявами з Росії про своє можливе повернення в Україну.

Брюссельська EUObserver вийшла у п’ятницю із заголовком: «Газова принцеса» і «шоколадний король» вступають у битву за Україну», маючи на увазі розгортання президентської виборчої кампанії в Україні напередодні призначених Радою на 25 травня виборів нового глави української держави, але вже з урізаними, у порівнянні з попереднім президентом, повноваженнями внаслідок переходу до парламентсько-президентської форми правління, згідно з Конституцією 2004 року. Видання цитує заяву лідера української правлячої нині партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко про її наміри перемогти на цих виборах і повернути після цього загарбаний Путіним від України півострів Крим. Хоча видання зауважує, що Юлії Тимошенко, яку називають ще «газовою принцесою», тепер буде важко перемогти на цих виборах, бо «її зірка вже заходить, тоді, коли шанси її суперника Петра Порошенка зростають». Тут також відзначено, що негативний сигнал для Тимошенко посланий у зв’язку з оприлюдненням її поганих слів на адресу російського населення в Україні. Газета з Брюсселя також цитує слова, які стали відомі журналістам у Берліні з уст спікера німецького Бундестагу Норберта Ламмерта, котрий сказав у четвер: «Тимошенко не годиться на роль президента так само, як і вигнаний Янукович».

Лондонська Financial Times пише в п’ятницю, що допомога МВФ Україні, котра почне находити вже у квітні, «означає, що на Київ чекає важка дорога», бо цього разу українська влада вже не має права на помилки з реформами в державі. Гроші МВФ підуть на користь лише тоді, пише газета, якщо вони будуть сприяти ефективним реформам в Україні. Видання з Лондона також наголошує, що «такий шанс на відбудову країни може вже довго не повторитися». Це найважливіший для України кредит від МВФ, починаючи від дня її незалежності, наголошує газета.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG