Доступність посилання

ТОП новини

Чехи та українці живуть у злагоді – голова Чеської ради в Україні


Чехи на українській землі живуть уже понад 150 років і не мають проблем через свою національність. Про це розповіла голова Чеської національної ради професор Людмила Мухіна, яку Радіо Свобода попросило прокоментувати заяву Міністерстві закордонних справ Росії, що в Україні порушуються права національних меншин, зокрема, і чехів.

«Ці роки відзначаються миром і злагодою між українцями і чехами. У нас ніколи не було якихось серйозних конфліктів, і тепер також», – наголосила Людмила Мухіна, яка добре обізнана з історією волинських чехів на українській землі.

Людмила Мухіна зазначила також, що на нещодавньому засіданні національних громад України були складені офіційні листи, в яких наголошено, що «агресія в Криму не може бути нормальною позицією країни – Росії– до іншої країни – України, і тому ми всі її засуджуємо».

Голова Чеської ради наголосила, що листи, які підписали представники національних громад в Україні, крім російської, були надіслані президентові Росії Володимиру Путіну і прем’єр-міністрові Дмитру Медвєдєву. Такою є «офіційна позиція національних громад України».

На думку голови Чеської національної ради Людмили Мухіної, «зараз настав такий час, коли «ми всі, громадяни України, боїмося агресії з боку Росії».

40 родин волинських чехів з Житомирської області, стурбованих зростанням напруженості в Україні через дії Росії, звернулись до уряду Чехії з проханням допомогти в поверненні на батьківщину.

У зв’язку з цим чеське міністерство закордонних справ надіслало на Волинь спеціальну місію, яка вивчила ситуацію. У своїх висновках чеські фахівці зазначили, що «з боку українських співгромадян щодо чеської меншини немає ніяких загроз». Однак представники 40 родин мають намір знову звернутись до чеського уряду по допомогу.

Наприкінці 1860-х років з Австро-Угорщини до царської Росії було переселено понад 15 тисяч чехів, більшість яких осіла на Волині. Нині в Україні живе близько 20 тисяч чехів.
XS
SM
MD
LG