Доступність посилання

ТОП новини

«Порушники» російсько-українського кордону: одна кішка і п’ять собак


У російських соціальних мережах з’являються повідомлення про біженців з України, а місцеві органи влади прикордонних областей Росії рапортують про готовність прийняти потоки «вигнаних зі своїх будинків» громадян України. Кореспонденти Радіо Свобода в російських областях, що межують з Україною, розповідають, чи існує проблема з біженцями, про яку говорять у тамтешніх ЗМІ, та про настрої і страхи. Ось деякі враження:

Бєлгородська область


Автобуси йдуть на Харків напівпорожні, таксисти залишилися без роботи, кажуть, що в машинах з російськими номерами краще не їздити. Береженого бог береже!

Екс-керівник Харківської області Михайло Добкін, перед тим як поїхати до Києва на зустріч із новою українською владою, встиг побувати з таємним візитом в Бєлгороді. Стверджують, що пробув він там всього пару годин. Навіщо приїжджав, що робив – невідомо. Найбільш екзотична версія свідчить: Добкін вивіз з української сторони кордону на російську гроші і коштовності.

Місцева поліція відрапортувала, що працює в штатному режимі, МНС – що біженців в регіоні поки немає, міграційна служба – що зростання звернень до них не спостерігається.

Воронезька область

На відміну від інших територій Росії, що межують з Україною, Воронезька область має найкоротший кордон – всього 100 кілометрів у віддаленій від обласного центру південно-західній частині регіону. Воронезька, Ростовська та Луганська області увійшли в прикордонний економічний район, названий «Єврорегіоном «Донбас»». Причому угода про створення «Донбасу» була підписана саме в розпал української Єврореволюції.

Прикордонне розташування визначає значення України для воронезької економіки. Позаторік показники зовнішньоторговельного обороту Воронезької області з Україною наблизилися до мільярда доларів.

Український олігарх Дмитро Фірташ вважається співвласником одного з найбільших воронезьких підприємств ВАТ «Міндобрива»; не так давно до активів підприємства виявив інтерес і російський олігарх із путінського оточення Аркадій Ротенберґ.

Тим часом регіональні органи влади в спішному порядку почали перейматися встановленням пам’ятника Тарасу Шевченку. З’явитися він має в місті Россош на знак дружби народів і 200-річчя з дня народження головного поета України.

Ростовська область

В оздоровчому комплексі «Ромашка» в Некліновському – прикордонному з Україною – районі Ростовської області живуть кілька людей, які приїхали на Дон з суміжної держави протягом минулого місяця. За їхніми словами, всі вони змушені були залишити Україну і «втікати, захопивши з собою тільки найнеобхідніше».

Проте приїхавши, українці вже – поки що обережно – скаржаться на місцеву бюрократію. Як розповів журналістам Радіо Свобода житель Луганської області Олександр (прізвище просив не називати), поки що всі обіцянки оперативно вирішити питання з документами залишаються лише словами. Із розмов з ними з’ясувалося, що насправді виїжджали вони не від реальної загрози їхньому життю, а від страху, що щось відбудеться.

Курська область

Начальник УФМС Росії по Курській області Олег Колесников підтвердив, що на тлі масового отримання жителями Криму російських паспортів у Курській області відзначено вісім випадків відмови від російського громадянства у зв’язку з прийняттям громадянства України.

Прес-секретар УМВС Курської області Лілія Каменєва запевнила кореспондента Радіо Свобода, що по їхній лінії ніякої напруженості не спостерігається і всі служби працюють у звичайному режимі.

Щоправда, за останній тиждень «відзначилася» курська митниця. Там затримали шість «порушників кордону», які намагалися незаконно потрапити на територію Росії без документів. «Порушники»: одна кішка і п’ять собак. Всі без ветеринарних довідок.

Людмила Ваннек, за матеріалами Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG