Доступність посилання

ТОП новини

Крим: паспортне питання без відповіді


Бахчисарай – Серед багатьох питань, які найближчим часом доведеться вирішувати кожному жителю анексованого Криму, є ключове: ставати чи ні громадянином Росії. У той час, коли одна частина мешканців півострова вишукується у черги аби здати документи, інша – чекає на чіткий сигнал з Києва: як бути тим, хто вимушено стане іноземцем в окупованому Криму.

У паспортному столі міста Бахчисарая у п’ятницю черга створилася з раннього ранку: тут перший день прийому документів на отримання російського паспорту. Кожні 15-20 хвилин у кабінет за решіткою запускають по 5 осіб, у яких приймають документи.

Медсестра міської лікарні Вера Ферябова переїхала до міста з батьками-переселенцями з Саратовської області понад 50 років тому. Можливі труднощі, пов’язані із необхідністю переоформлення усіх паперів, її не лякають. «Якщо Володимир Володимирович (Путін) сказав, усе буде нормально», – переконана жінка. За її словами, у колективі міської лікарні, де вона працює, стало складніше спілкуватися з кримськими татарами, які до перспективи стати громадянами Росії ставляться негативно.

Кримським татарам, які живуть в анексованому Криму, радять не відмовлятися від російських паспортів, але й залишати в себе українські. Керівник юридичного відділу Меджлісу кримськотатарського народу Тейфук Гафаров розповів, що особи, які не отримають російське громадянство, можуть розраховувати лише на дозвіл на тимчасове проживання. І лише через три роки подавати документи на отримання посвідки на проживання.

Фактично перебуваючи у статусі іноземця, лише із тимчасовим дозволом на проживання, люди не зможуть бути власниками землі сільськогосподарського призначення, відчують складнощі під час працевлаштування, оскільки роботодавці, які захочуть найняти таку особу, будуть змушені проходити процедуру погодження з міграційними службами Росії. Є ще кілька обмежень для іноземців, якими де-юре стануть непокірні кримчани.

Сам юрист планує отримати російський паспорт, адже без нього не зможе продовжувати адвокатську діяльність. Але й від українського відмовлятися не стане. «Навіть якщо паспорт буде пошкоджено або вилучено, відповідно до коментаря голови міграційної служби України, паспорт громадянина України можна буде відновити у будь-якому паспортному столі. Для цього достатньо буде виїхати, скажімо, у Херсон», – зазначив юрист.
Охочі отримати російський паспорт змушені стояти у величезних чергах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Чужі на своїй землі

Держслужбовець України Азізє Аметова із Севастополя, яка зараз офіційно перебуває у декретній відпустці, опинилася у непростому становищі. «Раніше я працювала у Міністерстві соціальної політики у Києві. Місто реєстрації – Севастополь. Приїхала до Києва спеціально, аби дізнатися, як мені бути. Але ніхто мені нічого не порадив. Я навіть дитячі виплати не можу отримати, оскільки моя справа у Балаклаві, і мені відмовляються надіслати папери», – скаржиться жителька Севастополя.

За українськими законами, у випадку, якщо Азізє стане громадянкою Росії, вона автоматично втратить роботу – її повинні звільнити, оскільки держслужбовці України не можуть мати подвійного громадянства.

Азізє непокоїться, що повернувшись до Севастополя, вона зазнає труднощів, якщо матиме український паспорт. «Я до останнього не хочу отримувати російське громадянство. Але якщо я потраплю до лікарні з дітьми, чи нададуть мені там допомогу у разі, якщо не матиму «червоного» паспорту?» – непокоїться молода матуся.

Де «дорожня карта» для громадян України?
Добровільно отримувати громадянство країни-окупанта не хочу
Сергій Мокрушин

Журналіст Сергій Мокрушин не боїться вголос казати про свою принципову позицію: не отримувати російське громадянство. «Були і у моєму житті кілька моментів, коли я думав їхати до Росії, можливо, отримувати громадянство. Але зараз добровільно отримувати громадянство країни-окупанта не хочу. В Криму залишатимусь стільки, наскільки це буде можливим. У статусі громадянина України, що народився і мешкає в Криму», – зазначає Мокрушин.

Сергій дивується: чому з Києва досі не має жодної «дорожньої карти» – інструкції для громадян України, які не бажають приймати громадянство Росії. «Ми чекаємо не на далекий від реальності законопроект Соболєва, а на адекватні рекомендації», – каже журналіст.

Тим часом російська сторона запропонувала кримчанам платити гроші за відмову від паспорту з двоглавим орлом. Про це заявив керівник департаменту з організації реєстраційно-паспортної роботи ФМС Олександр Аксьонов.

Мешканці Криму, які не захочуть отримувати російські паспорти, повинні подати заяву до органу реєстрації впродовж календарного місяця, починаючи з 18 березня. Після цього на підставі заяви буде оформлено посвідку на проживання. Окрім заяви громадянам необхідно надати фотографію та сплатити мито у розмірі близько 2 тисяч рублів або 500 гривень, після чого їм буде надано посвідку на проживання іноземного громадянина.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG