Доступність посилання

ТОП новини

Українська міліція без хабарів і корупції – реальність чи наївність?


Львів – Міністерство внутрішніх справ уперше вдалося до експерименту – оголосило конкурс на відбір кандидатів на посаду керівників головних управлінь міліції у Київській, Львівській, Тернопільській і Волинській областях. Чи унеможливить це призначення на посади корупціонерів і хабарників?

Найбільше претендентів, а це 16 осіб, на посаду начальника головного управління міліції з-поміж чотирьох областей висунуто на Львівщині. Міністерство внутрішніх справ оприлюднило критерії кадрових призначень на офіційному сайті. А ще два додаткових – відсутність фактів порушення прав людини і корупції – додав люстраційний комітет Майдану. Міністерство закликало громадян до обговорення претендентів, для цього слід писати на електронну адресу МВС.

У списку кандидатів на посаду начальника ГУ МВС у Львівській області всі 16 вихідців із корумпованої системи правоохоронних органів.

«Тому дуже важливо, щоб під час такого обговорення люди, які знають про такі факти щодо кандидатів, повідомляли про них громадськості, щоб журналісти могли їх перевірити. Звісно, так само зі свого боку їх перевірить департамент внутрішньої безпеки МВС», ­– наголосив головний люстратор Майдану Єгор Соболєв.

Громадські активісти влаштували торги

Кожного кандидата для участі у конкурсі пропонували громадські організації. Прізвища активістів будуть оприлюднені, бо вони, у разі призначення людини, яку рекомендували, нестимуть за неї відповідальність і контролюватимуть її роботу.

Як стало відомо Радіо Свобода, представники деяких громадських організацій пропонували свою підтримку тому чи іншому кандидатові за певні преференції. Підходили з пропозиціями навіть до начальника львівської міської міліції Сергія Зюбаненка, але він відмовився брати участь у конкурсі.

«Штучно створили організації-одноденки, щоб підтримати когось з кандидатів, – розповів Радіо Свобода активіст львівського «Автомайдану» Павло Івашута, з організації, яка не висунула жодного кандидата для участі у конкурсі. – Ми підтримаємо лише людину з незаплямованою репутацією. Це не може бути генерал, це може бути звичайний офіцер МВС».
Ми підтримаємо лише людину з незаплямованою репутацією
Павло Івашута

Також і дехто з охочих сісти в крісло начальника УМВС і ДАІ підкупили окремі середовища у Львові, говорить активіст Майдану Андрій Рожнятовський. Але він переконаний, щоб люди швидко зрозуміють ситуацію і не поведуться за агітацію підкуплених громадських діячів, які вважають себе лідерами громадянського руху.

«Якби було ліквідовано одним указом ДАІ, а створено патрульно-постову службу, тоді була б мова про роботу у новому підрозділі, підпорядкованому МВС, а не про заробляння грошей, як це є. А громадські активісти мають думати про правила гри, які унеможливлюють корупцію, а не про те, хто очолить ту чи іншу корупційну схему», – наголосив Андрій Рожнятовський.
Громадські активісти мають думати про правила гри, які унеможливлюють корупцію, а не про те, хто очолить ту чи іншу корупційну схему
Андрій Рожнятовський

Без реформи міліції корупцію не подолати

Оголошення конкурсу на призначення очільника міліції у чотирьох областях загалом у Львові сприймають позитивно, як перший крок до публічності, але люди не вельми вірять у справедливість відбору. Бо переконані, що надалі спрацьовує лобіювання певних груп і «конверти» вдячності. Натомість львів’ян передусім цікавить фаховість і порядність нового керівника, прямим обов’язком якого є подолання злочинності і забезпечення правопорядку.

Активіст «Самооборони» Андріан Кліщ каже, що у нинішні ситуації, коли корупцію і хабарництво не подолано загалом у країні, він ніколи б не підтримав когось з претендентів на посаду керівника міліції. Він побоюється, що новопризначена людина може стати заручником як корумпованої системи правоохоронних органів, так і непорядних представників громадських організацій, які захочуть лобіювати власні інтереси. А тому дуже важливим є контроль з боку громади.
До президентських виборів має бути виконувач обов’язків начальника міліції, людина, яка б розгрібала «авгієві стайні»
Андріан Кліщ

«На мою думку, до президентських виборів має бути виконувач обов’язків начальника міліції, людина, яка б розгрібала «авгієві стайні». А першим кроком президента має бути реформування МВС. Бо може прийти порядна і чесна людина, яка не мала дотичності до міліції, але вона через три місяці стане заручником системи. Або реформа, або залишаємось у болоті», – каже активіст «Самооборони».

Претендентів на посаду очільника обласної міліції у Львові обговорюють у прямому телеефірі і в громадських середовищах. Втім останнє слово, хто буде призначений керівником міліції, за кадровою комісією міністерства. Відтак, чи дослухаються у відомстві до думки громади або пріоритетом стане домовленість і «конверт»? Це стане очевидно з результатів конкурсу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG