Доступність посилання

ТОП новини

Одеський Євромайдан і «антимайдан» вийшли у відкрите протистояння


Вікторія Сибір

Недільні марші Євромайдану і проросійських активістів закінчились бійкою біля пам’ятника Дюку.

У неділю в Одесі 20-тисячна хода за мирну Україну завершилась на алеї Слави покладанням квітів до пам’ятника невідомому матросу, після чого частина активістів «Правого сектору» повернулась на традиційне шикування на Приморський бульвар. Біля міськради вони зустрілись із колоною «антимайдану», яка вперше за весь час існування обох майданів йшла євромайданівським маршрутом. Зав’язалась бійка, у ході якої міліція не могла впоратись із утриманням порядку, тож на допомогу активістам прийшла Самооборона Майдану, яка дала можливість мирним людям безпечно залишити місце інциденту.

Атмосфера в місті сягнула піку напруження, адже вперше Майдан і «антимайдан» зіткнулись у відкритому протистоянні.
(Відео користувача YouTube)

Голова ОДА проігнорував мітингувальників

Вже у понеділок активісти Євромайдану двічі приходили до голови Одеської обласної держадміністрації з вимогою вжити заходів щодо сепаратистів в Одесі та посприяти врегулюванню конфліктної ситуації. Керівник ОДА, Володимир Неміровський, жодного разу не вийшов до протестувальників, але з другої спроби все ж таки вдалось передати йому лист із означеними вимогами.

Один із організаторів Євромайдану Ігор заявив: «Вчорашня ситуація об’єднає розрізнені сили Майдану. Ми не військова організація, що приймає удар чи завдає удар у відповідь. Ми зібрання демократичних громадян Одеси, ми за європейські цінності. Ніде не реагують таким жорстоким чином. Ми збираємо заяви і проконтролюємо, щоб вони надійшли у відповідні органи і отримали там належну оцінку».

Такої ж думки дотримується і координатор Народної самооборони Віталій. «Те, що було вчора – провокація, – каже він. – Самооборона проаналізує ситуацію, визначить, хто несе відповідальність. Ми не будемо робити демагогічних заяв на кшталт «давайте підемо і рознесемо там все», бо Самооборона несе відповідальність за кожну людину. Будемо тиснути на всі органи влади і будемо вимагати, щоб усі винуваті були покарані. Якщо не буде ніякої реакції з боку органів державної влади, будемо самостійно тиснути».

У таборі «антимайдану» ситуація також контролюється представниками Народної дружини, яка вчора допомагала Самообороні і міліції стримувати агресивних людей.

Незважаючи на недільний інцидент, «силовики» обох Майданів продовжують спілкування, маючи на меті збереження порядку в місті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG