Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори стануть «інформаційною війною» кандидатів – експерт


Львів – На Львівщині формують виборчі штаби кандидатів у президенти. Комітет виборців області наголошує, що з цим процесом трішки спізнились і що штаби будуть при партійних організаціях, а фінансуватимуть їх місцеві олігархи.

На сьогодні ще жоден виборчий штаб кандидата в області не розпочав роботу. Наразі тривають суперечки щодо формування структур і вже є певні непорозуміння.

Штаби працюватимуть при партійних організаціях і саме їхні керівники нестимуть відповідальність за перебіг виборчого процесу, наголошує виконавчий директор «Комітету виборців України» у Львівській області Оксана Дащаківська. За її словами, кандидати у президенти не готові витрачати багато грошей на виборчу кампанію, а тому їхні представники у регіонах шукатимуть фінансування серед місцевих олігархів. А ті, звісно, мають свій інтерес і, у разі перемоги кандидата, впливатимуть на владу й розподіл посад.

«У США виборці фінансують кампанію. Там виборці дають гроші кандидату, якому довіряють, на кампанію. У нас все зупиняється на впливі бізнесу і різних груп тиску, які таким чином забезпечують собі подальшу реалізацію власних бізнесових і політичних амбіцій. І це тривожно», – говорить політолог Оксана Дащаківська.

Оскільки втручання бізнесу у виборчий процес є неминучим, аби унеможливити політичну корупцію слід вимагати публічного формування фондів кандидата і розподілу грошей у ньому і тоді буде прозорість кампанії, каже експерт.

Українці готові до чесних виборів

До Комітету виборців вже зголошуються десятки громадських активістів, які готові безоплатно працювати у виборчих комісіях, що дозволить провести демократичні вибори. У Facebook створили групу «Перші безкоштовні вибори», куди можна записатись для роботи в комісіях.

Такі порушення, як зловживання адмінресурсом, тиск на кандидатів, підкуп виборців не будуть характерними під час президентських виборів. Оскільки нинішня влада не має жорсткої адміністративної вертикалі. До того ж українське суспільство змінилось після Майдану і не допустить зловживань, констатують експерти.
Олександр Черненко
Олександр Черненко


Однак українці під час президентської кампанії стануть свідками інформаційної війни. Власне через ЗМІ кандидати дискредитуватимуть один одного, наголошує керівник Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Олександр Черненко. Втім експерт нагадав, що саме церкві та ЗМІ, зокрема телебаченню, найбільше довіряють громадяни.

«Коли ЗМІ братимуть участь у замовчуванні когось, свідомій публікації брехні чи неправді нехай за гроші або під тиском, то нам нічого не залишається, як апелювати до моралі, свідомості, етики ЗМІ. Можливо, якісь радикально налаштовані групи активістів вдаватимуться до бойкоту чи блокування роботи ЗМІ, але це не наш шлях і ми цим займатись не будемо. Вибори це той час, коли ЗМІ поліпшують своє матеріальне становище, але дуже хочеться, що все відбувалось у рамках закону», – зауважив Олександр Черненко.
Вибори це той час, коли ЗМІ поліпшують своє матеріальне становище, але дуже хочеться, що все відбувалось у рамках закону
Олександр Черненко

Чи домінуватиме принципова позиція у ЗМІ чи заробітчанство, чи власники медіахолдингів, які балотуватимуться чи підтримуватимуть конкретного кандидата, чинитимуть тиск на журналістів, це відстежуватимуть експерти.

Олександр Черненко не бачить жодних правових, політичних підстав для зриву чи перенесення виборів в Україні. Основні ризики, за його словами, будуть не у середині країни, а ззовні, бо можливі провокації, спрямовані на зрив кампанії.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG