Доступність посилання

ТОП новини

Як кримчанам обирати президента?


Київ – Українські громадяни в Криму не знають, як їм проголосувати на президентських виборах. За місцем проживання вони такої можливості, скоріш за все, не матимуть. У Центрвиборчкомі кажуть, що чинний закон дає можливість мешканцям півострова проголосувати в інших областях України. Як зазначають у ЦВК, з огляду на окупацію Криму, до закону про вибори варто внести зміни, які б спростили для кримчан участь у волевиявленні на материковій Україні.

Олексій із Севастополя, який попросив не називати його прізвища, каже, що не збирається залишати українське громадянство та хотів би проголосувати на дочасних президентських виборах, проте не знає, як це зробити. Бо здійснити це за місцем проживання не вийде.

«Не впевнений, що зможу проголосувати – усе більше «зросійщується» тут усе», – зауважує він.

Інший Олексій, який мешкає у Гурзуфі та навчається в одному із сімферопольських вишів, також хотів би проголосувати на президентських виборах і навіть готовий поїхати для цього на материкову Україну, проте не знає – куди саме треба з цього приводу звертатися.

«Насправді, хотілося б проголосувати. Я завжди себе позиціонував як громадянина України. Мені хотілося б їм залишитися і, відповідно, голосувати – виконувати свій громадянський обов’язок», – розповідає Олексій, також просячи не називати його прізвище.

Вадим Колесніченко
Вадим Колесніченко
Дільниць у Криму не буде – Колесніченко

А обраний до Верховної Ради в одномандатному окрузі в Севастополі депутат-регіонал Вадим Колесніченко сумнівається в тому, що українські громадяни зможуть проголосувати на території Криму.

«Це залежить від української сторони, яка має звернутися щодо відкриття консульського округу чи місця, де громадяни України могли б проголосувати. Але мені здається, не встигне Україна відкрити таке представництво, бо вона вважає Крим окупованою територією. Але виборчі дільниці в Криму не можуть бути сформовані», – розповідає депутат-регіонал.
Виборчі дільниці в Криму не можуть бути сформовані
Вадим Колесніченко

На відміну від своїх земляків, з якими спілкувалося Радіо Свобода, Вадим Колесніченко голосувати на дочасних президентських виборах не збирається. Він вважає, що «ці вибори – легітимізація державного заколоту».

У ЦВК радять кримчанам подавати заявки, а депутатам – змінити закон

Українські громадяни, які мешкають в Криму, здебільшого не знають – як їм за умов окупації здійснити своє виборче право. Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера розповів Радіо Свобода, що чинний закон про вибори дозволяє українським громадянам голосувати не за місцем основного проживання.
Андрій Магера
Андрій Магера

«Виборець, який через різні причини опиняється в іншій місцевості України, може подати заяву до органу ведення державного реєстру виборців про те, що він хоче проголосувати за іншою адресою. Орган ведення державного реєстру виборців розташований при кожній райдержадміністрації або при виконавчому комітеті місцевої ради. Якщо ми говоримо про жителів Криму, то вони це зможуть зробити на материковій частині України. Проте, є важливий момент: така заява має бути подана не пізніше, як за п’ять днів до голосування, тобто, не пізніше 19 травня включно», – каже Андрій Магера.
Виборець може подати заяву до органу ведення державного реєстру виборців, що він хоче проголосувати за іншою адресою
Андрій Магера

Аби полегшити кримчанам здійснити своє право вибору, до чинного закону треба внести зміни, які б передбачали створення нових дільниць на кордоні окупованої території. Як наголошує Андрій Магера, внесення змін до закону – прерогатива парламенту, а не ЦВК.

Дострокові президентські вибори в Україні мають відбутися 25 травня цього року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG