Доступність посилання

ТОП новини

Іронія МЗС України показує весь маразм заяв Росії – експерт


Київ – Українська дипломатія створює прецедент: у відповідь на занепокоєння російської сторони станом прав національних меншин і вимоги федералізації України МЗС України висуває свої пропозиції. Так, українське зовнішньополітичне відомство готове запропонувати росіянам план конфедералізації Росії, вважає доцільним проголошення української мови державною в Російській Федерації та наголошує на важливості запровадження квот для представників національних меншин в російських органах державної влади. Більш того, речник українського МЗС Євген Перебийніс заявив, що північні сусіди України «живуть у світі фальші та самообману». Експерти визнають: іронія і сарказм допомагають українській стороні викривати цинізм та брехню російської сторони, але тільки сміливими заявами війни не виграються.

Те, що ще півроку назад за президентства Віктора Януковича видавалося нечуваним, стає реальністю: МЗС України віднині на заяви та претензії МЗС Російської Федерації відповідає симетрично, тобто на критику – критикою, на пропозиції – пропозиціями, на неправду – іронією. Як наслідок, розгорілася справжня війна дипломатичних нот.

Так, російське зовнішньополітичне відомство заявило, що Росія не порушувала Будапештського меморандуму, анексувавши Крим. У МЗС України з відповіддю не забарилися, заявивши, що подібне не витримує жодної критики з точки зору міжнародного права та дійсних реалій.

Керівництво Російської Федерації несе повну відповідальність за порушення територіальної цілісності нашої держави
Євген Перебийніс


«Керівництво Російської Федерації несе повну відповідальність за порушення територіальної цілісності нашої держави та, зокрема, положень Будапештського меморандуму. Адже в пункті 2 цього документа міститься зобов’язання «не вдаватись до погрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України», – озвучив позицію України речник МЗС Євген Перебийніс.

Ще одне принципове питання для Росії – федералізація України. Тамтешній міністр закордонних справ Сергій Лавров після зустрічі з державним секретарем Джоном Керрі минулої неділі, 30 березня, заявив: «Ми переконані, що федералізація є дуже важливим компонентом конституційної реформи в Україні, тому що найголовніше – забезпечити єдність України, врахувавши інтереси всіх без винятку регіонів України».

Українське МЗС не розгубилося. Там висловили готовність підготувати для Росії пропозиції з її конфедералізації та запровадження від 5 до 10 державних мов, що б допомогло захистити інтереси найбільших національних меншин та корінних народів Російської Федерації.

МЗС України нагадує МЗС Росії, що там прагнення окремих суб’єктів до більшої самостійності «топили в крові»

Тим часом російська сторона стає на захист чехів, угорців та німців, які мешкають в Україні. Заява МЗС Росії з цього приводу сама по собі може налякати своїм тоном і формулюваннями.

«Тотальне ігнорування інтересів російськомовних жителів України – це вже не новина, а перманентна реальність. Менш помітно, але від цього не менш драматично складається ситуація навколо етнічних німців, чехів, угорців та інших національних меншин, що проживають в Україні. Вони стурбовані нестабільністю політичної ситуації в країні і всерйоз побоюються за своє життя, безпосередньо стикаючись з тими безчинствами, які продовжують творити доморощені ультранаціоналісти й неофашисти», – ідеться заяві МЗС Росії.

І завершує своє висловлення зовнішньополітичне відомство Російської Федерації тим, що, мовляв, за їхньою інформацією, зростає кількість представників національних меншин, які воліють виїхати з України на свою історичну батьківщину чи до Росії. МЗС Росії, поміж іншого, також нагадує про зупинення мовлення чотирьох російських телеканалів.

В українському дипломатичному відомстві, очолюваному Андрієм Дещицею, усе це послухали й запитали, чому б Росії не збільшити повноваження суб’єктів своєї федерації, чому б не провести референдуми щодо автономії чи незалежності окремих регіонів. Приміром, республік Північного Кавказу, деякі з яких «втопили в крові»?

Завдяки цілеспрямованому «зомбуванню» росіян страшилками про Україну, Кремль, вочевидь, намагається приховати глибинні проблеми у власній державі
Євген Перебийніс

Зрештою, українське МЗС робить такий висновок. «Зміст цих заяв вкотре підтверджує, що керівництво Російської Федерації живе у власному світі ілюзій, фальші та самообману, в який намагається втягнути не тільки свій народ, але й усе міжнародне співтовариство. Завдяки цілеспрямованому «зомбуванню» росіян страшилками про Україну, Кремль, вочевидь, намагається приховати глибинні проблеми у власній державі, а саме: соціально-економічний та моральний занепад, особливо у віддалених від Москви регіонах Російської Федерації; посилення шовіністичних, ксенофобських та антисемітських настроїв у російському суспільстві, відверте нехтування правами і свободами громадян Російської Федерації, передусім, представників національних меншин», – заявив речник МЗС України Євген Перебийніс.

Зрештою, МЗС України звернулося із закликом до російських колег припинити втручатися у суверенні внутрішні справи України та українського народу.

«Ніхто не давав права і не просив Росію нав’язувати нам свою позицію щодо пріоритетів зовнішньої політики чи внутрішнього розвитку нашої держави, як наприклад, щодо конституційної реформи України», – наголосило українське МЗС.

Благородних намірів дипломатів говорити правду замало – Яременко

Заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий вважає, що МЗС України обрало цілком виправданий тон. Про це він сказав у коментарі Радіо Свобода.

МЗС України діє симетрично. Як інакше можна реагувати на відвертий цинізм, відверте перекручування фактів у МЗС Росії
Сергій Солодкий

«У міжнародних відносинах є правило симетричності. І МЗС України діє симетрично. Як інакше можна реагувати на відвертий цинізм, відверте перекручування фактів у МЗС Росії. Цинізм Україна не може собі дозволити й не треба. В останніх заявах українського МЗС ми бачимо легку іронію, сарказм. Оцей напівжартівливий стиль дуже добре показує весь маразм, цинізм, лицемірство заяв Російської Федерації», – переконаний експерт.

Очільник благодійного фонду «Майдан закордонних справ», дипломат Богдан Яременко в коментарі Радіо Свобода також визнав, що МЗС України показало, що має «і язик, і зуби», але благородних прагнень дипломатів говорити правду замало.

«Ми повинні розуміти, що війни не виграються заявами та нотами. Кожна заява добра, коли так, як це у Росії, іде на розвиток державної політики. Якщо ж за заявами немає нічого, крім нехай благородних, але лише намірів українських політиків показати правду, то це менш ефективна політика, яка не матиме ніяких наслідків», – вважає Богдан Яременко.

Тим часом в українському МЗС радять російському користуватися сайтом www.stopfake.org, який займається викриттям неправдивої інформації, під час підготовки своїх заяв щодо України.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG